U petak presuda Juventusu

TORINSKI sud donijet će u petak, 26. studenoga, presudu kojom će najuspješniji talijanski nogometni klub proglasiti krivim za dopingiranje njegovih igrača tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća ili će ga osloboditi optužbe.

U svakom slučaju presuda će, ma kako glasila, silno odjeknuti u nogometnoj Europi, koja s velikom znatiželjom iščekuje sudski pravorijek nakon što je prije punih 6 godina javni tužitelj Raffaele Guariniello počeo istragu o dopingiranju igrača kluba koji je 27 puta bio prvak Italije.

Bude li Juventus proglašen krivim najgore će proći dva njegova funkcionera, direktor Antonio Giraudo i klupski liječnik Antonio Agricola, koji će biti terećeni za sportsku prijevaru zbog koje će Guariniello zatražiti za Girauda kaznu zatvora u trajanju od 25 mjeseci, a za Agricolu od tri godine i dva mjeseca.

Sud je u Juventusovoj aferi doping od rujna 2002. do sada saslušao brojne svjedoke među kojima i Zinedinea Zidanea, trostrukog dobitnika FIFA-ine nagrade World Player of the Year, Gianlucu Viallija, bivšeg menadžera Chelseaja i negdašnjeg igrača Juventusa te Roberta Baggia, Najboljeg igrača Europe u izboru UEFA-e. No, dok su oni demantirali da su im klupski liječnici davali nedozvoljene medicinske preparate dok su igrali za Juventus, svjedok optužbe, Gianmartino Benzi, profesor farmakologije na Sveučilištu u Paviji, kazao je da je pronašao 281 vrstu dopinga u medicinskom kabinetu kojim su se koristili Juventusovi liječnici.

Sumnju da su igrači Juventusa dopingirani posijao je 1998. tadašnji trener Leccea, Čeh Zdenek Zeman, koji je izjavio da Juventusovi igrači na terenu izgledaju kao da su taj čas izašli iz ljekarne nakljukani medikamnetima.

Guariniellova istraživačka ekipa posebno se pozabavila medicinskim aktivnostima Juventusovih liječnika u razdoblju od 1994. do 1998. kad je Juve predvođen trenerom Marcellom Lippijem postizao sjajne rezultate osvojivši 1996. Kup prvaka Europe i tri naslova prvaka Italije, 1995, 1997. i 1998.

Bude li Juventus u petak proglašen krivim može mu se dogoditi da administrativno bude razvlašten od spomenutih naslova te da isti budu dodijeljeni njegovim rivalima.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.