Umirovio se čovjek koji je srušio Garryja Kasparova

Foto: Guliver Image/ Getty Images

VLADIMIR KRAMNIK, 14-trostruki svjetski prvak u šahu i službeno je objavio da odlazi u mirovinu. Ruski velemajstor zbog problema s umorom i specifičnog oboljenja kičme tako s 43 godine (pre)rano odlazi u mirovinu.

Naporni rasporedi u modernom šahu i višesatno sjedenje učinili su svoje.

"Odlučio sam završiti profesionalnu karijeru još prije nekoliko mjeseci, ali želio sam odigrati svoj posljednji turnir", izjavio je u Nizozemskoj učenik čuvenog Mikhaila Botivnika.

"Put profesionalnog šahiste je divan, ponekad naporan, a ponekad i toliko uspješan da i sami ne vjerujete. Tako je barem bilo u mom slučaju. Za mene je to bilo nevjerojatno iskustvo. Uvijek sam davao sve od sebe za šah."

Kramnik je rođen 1975. godine u SSSR-u na obali Crnog mora i kao svi veliki šahisti rano je pokazao talent. Vjerojatno najveći uspjeh u karijeri dogodio mu se 2000. godine kada je s trona Svjetskog prvenstva u klasičnom šahu uspio skinuti legendarnog Garryja Kasparova.

Učinio je to nakon 15 partija u kojima je ubilježio 13 remija i dvije pobjede bez ijednog poraza.

Nakon toga je obranio tron od Mađara Petera Leka 2004. godine, da bi dvije godine kasnije svladao i FIDE prvaka, Bugarina Veselina Topalova, čime je postao prvi svjetski prvak nakon 1993. godine i razlaza dviju organizacija koje je inicirao baš Kasparov.

Već iduće godine s vrha ga je skinuo Indijac Viswanathan Anand, koji je godinu dana kasnije slavio i u revanšu. Od tada Kramnik više nije uspijevao vratiti krunu, ali je do samoga kraja ostao vrhunski šahist.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.