Umro je barba Lovre, legenda dalmatinskog nogometa

Foto: Privatna arhiva

U POSTIRAMA na otoku Braču pokopan je Lovre Kalašić, omiljeni dalmatinski nogometni funkcioner i jedna od ključnih osoba u nogometnoj povijesti Brača. 'Barba Lovre' preminuo je u 92. godini, a obitelj je u osmrtnici poručila: "Preminuo je u devedesetoj s produžecima, Glavni Sudac odsvirao je kraj velike životne raspjevane utakmice našeg dragog Lovre...  Vjerujemo da je za mnoga dobra nagrađen mjestom na tribini vječnosti."

Klubu dao ime po brodu

Lovre je davne 1949. u svojim Postirama osnovao nogometni klub Kolektivac, današnji Postira Sardi. Prije 74 godine Lovre je okupio petnaestak mladića i dogovorio utakmicu protiv Sutvida u nedalekom selu Škripu. Dobio je zadatak i da imenuje klub, a ideju je dobio tako što je prilikom razgovora o imenovanju zajedno s Tonćom Jelinčićem iz Poljoprivredne zadruge Postira kroz prozor vidio usidreni brod Kolektivac.

Povodom 60. rođendana kluba napisao je rečenice koje dobro opisuju njegovu ulogu u njemu: "Velika nam je poteškoća bila gdje i kako prehraniti igrače koji su dolazili iz Splita, budući da u to vrijeme nije bilo hotela, a ni restorana. Rješenje za taj problem ostala je moja obitelj.

Mnogi nogometaši hranili su se kod mene svake nedjelje kada bi boravili u Postirama, a ponekad bi igrači bili gosti i ostalih članova uprave, najčešće u tadašnjega predsjednika Petra Hranuellija. Moja ljubav prema klubu bila je tolika da se s mojim Kolektivcem ništa nije moglo usporediti. Cijeli život posvetio sam klubu koji sam i stvorio."

Poveznica s Hajdukom

Barba Lovrina Postira često su bila adresa na kojoj je pripreme prve ekipe održavao Hajduk, jer je malo bračko mjestašce poznato po jednom od najbolje održavanih travnjaka u cijeloj Dalmaciji, a vijenac na pogreb barba Lovre poslao je i bivši igrač Hajduka Stefan Simić koji vuče porijeklo iz Supetra. 

Za kraj, ponovno ćemo citirati barba Lovru Kalašića: "Pamtim dolazak prvog buldožera na Brač. Radio je na igralištu, a ja sam svakog dana bio s vozačem. Tih desetak dana je svaki dan padala kiša, nošena jakim vjetrom. Pri kraju rada sam dobio gripu i zasjenjenje pluća, tako da sam u bolnici u Splitu proveo 85 dana. Od 1948. godine jedino nisam bio u klubu dok sam služio vojni rok u mornarici i dok sam ležao u bolnici...

Kolektivac, danas Postira Sardi, je moj život u pravom smislu riječi. Ni za što mi nije krivo jer sam tijekom rada u klubu odgajao mlade ljude, vukao ih s ulice i od raznih poroka, pogotovo današnjeg vremena. Nadam se da sam svoju sportsku i životnu misiju u svojim Postirima i u svom klubu ispunio."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.