Ovako država brine o imovini: Skupljač ambalaže s obitelji već dvije godine ljetuje u derutnoj državnoj vili u Opatiji

Foto: Google Maps

DRŽAVNA Villa Kremešek, jedna od najljepših, ali posve zapuštenih opatijskih vila na izuzetno vrijednoj lokaciji - tik do mora u uvali Lipovica, kako javlja Novi list, već drugu godinu za redom ilegalno služi kao ljetnikovac četveročlane zagrebačke obitelj koja preživljava od skupljanja plastične ambalaže.

Ilegalni stanovnik vile drugu je godinu za redom Tomislav iz Zagreba sa suprugom i dvoje maloljetne djece, a svoju je priču ispričao jednom od obližnjih stanara, koji često prolazi blizu vile šećući svog psa pa je uočio kako netko izlazi iz objekta. Blizina plaže, mora i zdravlje djeteta naveli su Tomislava da već dvije godine dolazi u Opatiju na ljetovanje i ilegalno boravi u vili sa svojom obitelji. Dok obitelj uživa u moru i kupanju, Tomislav sakuplja plastične boce i na taj način zarađuje za prehranjivanje obitelji na odmoru.

Vila čija se vrijednost procjenjuje na milijune eura je tijekom godina obrasla zelenilom, a u dvorište joj je nagomilana hrpa otpada čiji se smrad širi uokolo. Prozori su razbijeni, a vrata otključana pa u nju nije bilo potrebno ni provaljivati već se moglo samo ušetati. Ni unutrašnjost vile nije u ništa manje derutnom stanju od njenog eksterijera, ali država i dalje očito plaća redovito račune za komunalije - i dalje u vili ima električne energije, a vodom se ilegalni stanari ove godine ne mogu koristiti jer je netko u međuvremenu iz vile ukrao slavine.

Zamjenica gradonačelnika Opatije Marina Gašparić rekla je za Novi list kako će Grad sve poduzeti te izvijestiti Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) o stanju objekta i vrtova oko vile. Podsjetila je i kako Grad pokušava dobiti sredstva iz EU fondova za obnovu svih opatijskih povijesnih vrtova, ali i ispričala već dobro poznatu priču o prostorima u vlasništvu države: "Najbolji primjer su poslovni prostori u opatijskoj glavnoj ulici koji stoje prazni, primjerice ex Dekor. Država bi trebala prepustiti jedinicama lokalne samouprave, odnosno dati im na upravljanje takve prostore kako bi oni bili u funkciji. Ovako propadaju, a od njih bi, stavi li ih se u funkciju, mogla imati korist i država i jedinica lokalne samouprave".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.