Priča skupljača boca koji je boravio u državnoj vili u Opatiji: To sam napravio zbog bolesnog sina, bilo je i drugih skvotera!

Foto: Glas Istre (D. Kovačević)

TOMISLAV, skupljač ambalaže iz Zagreba čija je priča o "ljetovanju" u zapuštenoj državnoj Vili Kremešek u Opatiji završila u medijima zahvaljujući "dugom jeziku" jednog od susjeda, kaže kako njega i ostatak njegove četveročlane obitelji na to nije motivirala želja za ugodnim odmorom, već bolest djece. Ispričao je Novom listu kako prošle godine nisu ni ušli u vilu jer nisu znali da je otključana, a ove su godine u njoj boravili i drugi skvoteri. Također, kaže i kako je policija znala da su ondje.

Tomislav nema ni 40 godina. Bivši je branitelj. Nezaposlen je. Radio je u privatnoj tvrtki i dobio otkaz. Supruga mu je također nezaposlena. Dobila je otkaz za vrijeme druge trudnoće, poštom na kućnu adresu. Tomislav obitelj i sebe prehranjuje skupljajući ambalažu. Žive u skromnom domu u Zagrebu, u suterenu. Imaju dvoje male i bolesne djece. Tomislavov sin, koji nema još ni punih pet godina, ima atopijski dermatitis koji, ako se ne liječi, može prijeći u astmu. Zbog bolesti bi trebao barem pet tjedana, a po mogućnosti dva mjeseca godišnje, biti na moru jer more i morski zrak imaju blagotvoran učinak na njegovu bolest. Liječnik specijalist iz zagrebačke Kliničke bolnice Sestre milosrdnice preporučio je liječenje talasoterapijom, ali dječak nije dobio plaćeni smještaj u nekom od lječilišta na obali.

"Lani smo preko Caritasa bili u Rovinju tjedan dana, ali to nije bilo dovoljno za sina. Za napuštenu vilu u Opatiji slučajno sam saznao, vidio sam je i lani sam napravio šator u vrtu vile i doveo obitelj. Ove godine stigli smo u Opatiju na prvi dan našeg članstva u Europskoj uniji, 1. srpnja. Računali smo da ćemo biti u šatoru kojega smo lani ostavili. Kad smo došli vila nije bila prazna, bila je u njoj neka mlađarija. Nismo je samo mi koristili ovog ljeta. Svakog dana sam barem tri puta prolazio uzduž i poprijeko Opatijom i okolicom. Treba skupiti boca za 200-300 kuna dnevno, s tim novcem kupiti hranu i druge potrepštine za nas četvero, a nisam ja jedini skupljač boca na tom terenu. Navečer bi izašli u šetnju Opatijom i tada bi svi skupa skupljali boce, pa onda ujutro po namirnice i topli obrok za djecu. Policija je vidjela da smo u kući i nije reagirala. Ako treba, otići ću dole i predati se. A što se tiče ovoga što sam napravio, za sina i njegovo zdravlje to ću opet napraviti", ispričao je Novom listu Tomislav, kazavši i kako su on i supruga vilu očistili od hrpetine smeća - iznijeli su iz nje dvadesetak vreća otpada i još dvije vrećice pune korištenih šprica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.