Američki šef diplomacije: Protivimo se opsadi i izgladnjivanju stanovništva Gaze

Foto: Anadolu Ajansi

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je danas da bi se razgovori o prekidu vatre u Gazi mogli nastaviti u narednim danima.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Dohi s katarskim premijerom Mohammedom bin Abdelrahmanom Al Thanijem, Blinken je rekao da će se pregovarači u Gazi uskoro sastati. Prema informacijama, Katar bi trebao biti domaćin nove runde pregovora o primirju između Izraela i Hamasa.

Blinken: Protivimo se opsadi i izgladnjivanju stanovništva Gaze

"Razgovarali smo o opcijama da iskoristimo ovaj trenutak i sljedeće korake za napredovanje procesa i očekujem da će se naši pregovarači okupiti sljedećih dana", dodao je Blinken.

Šef američke diplomacije rekao je da se Washington "protivi svakom pokušaju nametanja opsade i izgladnjivanja stanovništva Gaze". Najavio je dodatnu humanitarnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država palestinskoj enklavi u vrijednosti od 135 milijuna dolara.

Eskalacija desetljećima dugog izraelsko-palestinskog sukoba dogodila se 7. listopada prošle godine kada su militanti Hamasa upali u Izrael i masakrirali 1300 ljudi, većinom civila. Uslijedio je odgovor Izraela koji je u godinu dana bombardiranja i napada na Gazu ubio više od 40 tisuća ljudi, mahom civila, žena i djece.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.