Analitičar: Netanyahuov glavni cilj je da se SAD izravno uključi u rat protiv Irana

Foto: EPA, N1

Bivši veleposlanik u Moskvi i vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević komentirao je za N1 situaciju na Bliskom istoku.

Kovačević smatra kako nema izgleda za brzo postizanje primirja na Bliskom istoku.

Kovačević: Netanyahu ima velik utjecaj na Ameriku, a oni na njega nikakav

"Svjedočimo ostvarivanju planova izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. On ima veliki utjecaj na politiku američke administracije, a Amerika nema nikakav utjecaj na politiku njegovog kabineta. On dobiva neograničenu američku vojnu pomoć i njegov je glavni cilj da se američki vojnici izravno uključe u rat protiv Irana", kaže Kovačević ističući kako Netanyahu često ide protiv želja i uputa SAD-a, ali svejedno dobiva pomoć poput anti-balističkog sustava koji će uskoro stići u Izrael zajedno sa 100 američkih vojnika.

Kovačević kaže kako je Netanyahuov cilj uvući SAD u izravni rat s Iranom kako bi došlo do "konačnog rješenja palestinskog pitanja" kako ga vidi Netanyahu, a to je uspostavljanje židovske države na kompletnom palestinskom teritoriju, kaže Kovačević.

Analitičar: Netanyahuov glavni cilj je da se SAD izravno uključi u rat protiv Irana

U idućim danima ili tjednima očekuje se izraelski odgovor na iransko raketiranje Izraela koje je pak bilo dio reakcije na rat Izraela s Hezbolahom te izraelske napade na Libanon u kojima je između ostalog ubijen lider te šijitske militantne skupine koju podržava Iran.

Osvrnuo se i na utjecaj rezultata američkih predsjedničkih izbora na potencijalni ishod sukoba. "Ako pobijedi Kamala Harris, ona će nastojati obuzdati Netanyahua i ostati vjerna deklarativnoj politici zauzimanja za dvije države. Ako pobijedi Donald Trump, on će apsolutno podržati Netanyahua u svakom njegovom postupku, pa i ulasku u rat s Iranom, jer Trumpova značajna baza birača podržava i Izrael, a pogotovo Netanyahua", tvrdi Kovačević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.