Netanyahu pristao na Bidenov zahtjev oko napada na Iran? "Ne smijemo biti slabi"

Foto: EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je administraciji predsjednika Joea Bidena da je spreman napasti vojna, a ne naftna ili nuklearna postrojenja u Iranu, prema dvojici dužnosnika upoznatih s tim pitanjem, sugerirajući ograničeniji protunapad s ciljem sprječavanja rata punog razmjera, piše Washington Post.

U dva tjedna od posljednjeg iranskog raketnog napada na Izrael, drugog takvog napada u posljednjih šest mjeseci, Bliski istok se priprema za izraelski odgovor, uz strahove da bi dugogodišnji rat u sjeni između Izraela i Irana mogao eskalirati u izravni vojni sukob.

Ova situacija dolazi u politički napetom trenutku za Washington, manje od mjesec dana prije izbora u SAD-u, a predsjednik Biden je javno izjavio da neće podržati izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja.

Razgovor Bidena i Netanyahua

Tijekom razgovora Bidena i Netanyahua u srijedu, što je bio njihov prvi kontakt u više od sedam tjedana, izraelski premijer je rekao da planira napasti vojnu infrastrukturu u Iranu, prema izvorima upoznatima s razgovorom.

Netanyahuova akcija odmazde bit će pažljivo osmišljena kako bi se izbjegla percepcija "političkog uplitanja u izbore u SAD-u", naglasio je jedan od dužnosnika, pokazujući razumijevanje da bi opseg izraelskog napada mogao utjecati na predsjedničku utrku u SAD-u. Napad će Izrael izvesti prije izbora 5. studenog kako ne bi bili percipirani kao slabi pred Iranom, prema izvorima. "Bit će više odgovora", rekao je izvor sugerirajući više udara na Iran.

Analitičari upozoravaju da bi izraelski napad na iranska naftna postrojenja mogao dovesti do rasta cijena energije, dok bi napad na iranski nuklearni program mogao dovesti do ozbiljne eskalacije sukoba i potencijalne izravne vojne uloge SAD-a. To bi svakako utjecalo na izbore u SAD-u, a čini se kako eskalacija u tom kontekstu više odgovara izazivaču Donaldu Trumpu nego Kamali Harris koja je dio aktualne administracije.

Olakšanje u Washingtonu

Međutim, Netanyahuov plan da umjesto toga cilja samo vojne lokacije, kao što je Izrael učinio nakon iranskog napada u travnju, dočekan je s olakšanjem u Washingtonu. Američki dužnosnici izjavili su da je Netanyahu zauzeo "umjereniji stav" nego prije, što je utjecalo na Bidenovu odluku da Izraelu pošalje snažan proturaketni obrambeni sustav.

U nedjelju je Pentagon objavio da će rasporediti antibalistički sustav THAAD u Izraelu, zajedno s oko 100 pripadnika američke vojske, čime je naglašena "čvrsta predanost Sjedinjenih Država obrani Izraela", stoji u priopćenju Pentagona. Sustav se očekuje u nadolazećim danima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.