Iran: Nismo slali balističke projektile Rusiji, europske sankcije su nezakonite

Ilustracija: EPA

Iran je osudio nove sankcije EU i Britanije protiv Teherana te zanijekao isporuku balističkih projektila Rusiji, napisao je glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova Esmail Bagei u objavi na X-u.

Europska unija dogovorila se jučer da će nametnuti sankcije za sedam osoba i sedam organizacija, uključujući zrakoplovnu tvrtku Iran Air, zbog njihove povezanosti s iranskim transferom projektila Rusiji. 

Popis uključuje Saha Airlines te Mahan Air, kao i zamjenika iranskoga ministra obrane Sejeda Hamzeha Galandarija. 

Prošli mjesec Sjedinjene Države su, pozivajući se na obavještajne podatke za koje kažu da su podijeljeni sa saveznicima, rekle da je Rusija primila balističke projektile od Irana za rat u Ukrajini.

"Nismo poslali projektile Rusiji"

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova zanijekao je danas da je njegova zemlja isporučila balističke projektile Rusiji.

"Neke europske zemlje i Ujedinjeno Kraljevstvo nažalost su tvrdili bez dokaza da je Iran vojno intervenirao u ovom sukobu, što je u potpunosti opovrgnuto", rekao je Bagei, govoreći o rusko-ukrajinskom ratu.

Bagei je osudio nove sankcije rekavši da je nametanje novih sankcija Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva iranskim pojedincima i subjektima protivno međunarodnom pravu.

Prema toj mjeri EU-a sankcijama su obuhvaćeni i istaknuti dužnosnici Islamske revolucionarne garde.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u Europsku uniju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.