AP: Netanyahu želi protjerati Palestince sa sjevera Gaze, a ostale izgladniti

Foto: EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razmatra plan za zatvaranje humanitarne pomoći sjevernoj Gazi u pokušaju izgladnjivanja militanata Hamasa, što bi, ako se provede, moglo zarobiti stotine tisuća Palestinaca koji ne žele ili ne mogu napustiti svoje domove, piše Associated Press.

Podjela Gaze i uništenje Hamasa

Plan koji je Netanyahuu i izraelskom parlamentu predložila skupina umirovljenih generala pojačao bi pritisak dajući Palestincima tjedan dana da napuste sjevernu trećinu Pojasa Gaze, uključujući grad Gazu, prije nego što se to područje proglasi zatvorenom vojnom zonom.

Oni koji ostanu smatrali bi se borcima, što bi, prema vojnim propisima, omogućilo izraelskim trupama da ih nesmetano napadaju te bi im bila uskraćena hrana, voda, lijekovi i gorivo, prema primjerku plana koji je na uvid dobio Associated Press. Izrael navodi da je to jedini način da se Hamas slomi na sjeveru i prisili ga da oslobodi preostale taoce.

Plan predviđa da Izrael zadrži kontrolu nad sjevernim dijelom na neodređeno vrijeme, kako bi pokušao stvoriti novu upravu bez Hamasa, čime bi Pojas Gaze bio podijeljen na dva dijela.

Nije donesena konačna odluka o provedbi takozvanog Plana generala, a nije jasno koliko ozbiljno se plan razmatra. Na pitanje je li evakuacijski nalog za sjevernu Gazu prvi korak u Planu generala, izraelski vojni glasnogovornik, potpukovnik Nadav Shoshani, rekao je da nije. "Nismo dobili takav plan."

Plan bi doveo do izgladnjivanja Palestinaca

Međutim jedan službenik upoznat s pitanjem rekao je za AP da se dijelovi plana već provode, bez navođenja detalja. Drugi službenik, koji je iz Izraela, rekao je da je Netanyahu "pročitao i proučio" plan, "kao i mnoge druge planove koji su mu dostavljeni tijekom rata", ali nije rekao je li išta od toga usvojeno. Službenici su govorili pod uvjetom anonimnosti jer plan nije predviđen za javnu raspravu.

Grupe za ljudska prava upozoravaju da bi plan vjerojatno izgladnio civile te da je u suprotnosti s međunarodnim pravom, koje zabranjuje korištenje hrane kao oružja i prisilne premještaje. Optužbe da Izrael namjerno ograničava hranu u Gazi ključne su u slučaju tužbe za genocid koji se vodi protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde, što Izrael negira.

Koalicija izraelskih nevladinih organizacija danas je pozvala međunarodnu zajednicu na djelovanje, napominjući da "postoje alarmantni znakovi da izraelska vojska tiho počinje provoditi" plan. "Države imaju obvezu spriječiti zločine izgladnjivanja i prisilnog premještanja. Nastavak pristupa 'čekaj i vidi' omogućit će Izraelu da likvidira sjevernu Gazu", napisali su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.