Nakon Ryanaira, i Lufthansa će smanjiti broj letova. Razlog su previsoki nameti

Foto: EPA

Lufthansa će vjerojatno dodatno smanjiti broj letova u Njemačkoj, izjavio je izvršni direktor njemačkog diva Carsten Spohr u razgovoru za Bild am Sonntag, nadovezavši se na najavu irskog diskontnog prijevoznika Ryanaira o gašenju poslovanja u tri njemačke zračne luke.

Lufthansa i Condor požalili su se početkom rujna na visoke poreze na zračni promet, naknade za sigurnost i kontrolu zračnog prometa, tvrdeći da su ih doveli u lošiju poziciju u odnosu na konkurenciju.

U posljednje četiri godine troškovi kontrole zračnog prometa, sigurnosnih provjera i naknada udvostručeni su i danas iznose sedam milijardi eura godišnje, rekao je čelnik Condora Peter Gerber na poslovnom skupu u frankfurtskoj zračnoj luci, održanom početkom prošlog mjeseca.

Sve više se izbjegavaju njemačke zračne luke

Međunarodni prijevoznici sve više izbjegavaju njemačke zračne luke, što dovodi do gubitka veza za svijetom, upozorio je čelnik Condora.

Čelnik kadrovskog odjela u Lufthansi Michael Niggemann kritizirao je na skupu vladinu uredbu o održivim zrakoplovnim gorivima (SAF). Sustav će registrirati samo polaske iz EU pa će čvorišta izvan Europe biti u prednosti, objasnio je Niggemann.

Od 2025. zračni prijevoznici koji lete iz EU morat će u prosjeku koristiti dva posto održivog goriva, a do sredine stoljeća njegov udio trebao bi porasti za 70 posto.

Prošli tjedan irski niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair objavio je da zbog visokih poreza i naknada planira u ljeto iduće godine obustaviti poslovanje u zračnim lukama u Dortmundu, Dresdenu i Leipzigu.

"Ekstremno povećanje državnih troškova"

Letove iz Hamburga planiraju smanjiti za 60 posto, a one u njemačkoj prijestolnici Berlinu za petinu.

"U ljeto 2025. Njemačka će zbog visokih i sve većih nameta izgubiti 1.8 milijuna sjedišta u Ryanairovim zrakoplovima", naglasila je tvrtka prošli četvrtak, što će značiti 12 posto manje putnika nego lani.

Šef Lufthanse naglasio je u razgovoru za Bild da se ponuda letova smanjila zbog "ekstremnog povećanja državnih troškova".

"Sve više zračnih prijevoznika izbjegava njemačke zračne luke ili otkazuje važne linije", upozorio je Spohr, istaknuvši da strahuje od moguće slabije povezanosti Njemačke sa svijetom u budućnosti i od mogućeg utjecaja slabijih veza na ulaganja.

Problem i propisi o gorivu

Čelnik Lufthanse kritizirao je i nove njemačke propise o gorivu, uključujući nove kvote o udjelu e-goriva, koje po njegovim riječima još nije dostupno u dostatnim količinama.

Udruga avioprijevoznika BDL zalaže se da se prihod od podignutih nameta usmjeri na promicanje alternativnih zrakoplovnih goriva, pozivajući se na predizborno obećanje vladajuće koalicije na čelu s kancelarom Olafom Scholzom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.