ECB ovaj tjedan objavljuje odluku o kamatama. Što se očekuje?

Foto: EPA

Europska središnja banka (ECB) ovaj tjedan bi trebala donijeti odluku o kamatnim stopama. 

Većina analitičara očekuje da će ECB smanjiti ključne kamatne stope za 0.25 posto, što bi bilo treće smanjenje ove godine, nakon sličnih poteza u lipnju i rujnu.

Iako je ECB zadržala restriktivan stav tijekom sastanka u rujnu, nedavni ekonomski podaci podržavaju daljnje popuštanje monetarne politike, piše Euronews.

Prema preliminarnim Eurostatovim podacima, inflacija u eurozoni pala je na 1.8 posto u rujnu, po prvi put ispod 2 posto od lipnja 2021. 

Neki analitičari upozoravaju da bi ECB mogao zauzeti oprezniji pristup

Kombinacija slabljenja gospodarstva i niže inflacije povećala je vjerojatnost bržeg smanjenja kamatnih stopa, a ECB bi mogla smanjiti depozitnu stopu na 3 posto do kraja godine.

Međutim neki analitičari upozoravaju da bi rastuće cijene energije, pogoršane eskalacijom sukoba na Bliskom istoku, mogle povećati rizik rasta inflacije, što bi moglo potaknuti ECB na oprezniji pristup.

Pred nama je i objava indeksa potrošačkih cijena (CPI) za eurozonu za rujan, za koji se očekuje da će biti u skladu s preliminarnim procjenama.

Osim toga, ZEW-ov indeks ekonomske klime u Njemačkoj, koji je u rujnu naglo pao na 9.3, očekuje se da će se blago oporaviti na 16.9 u listopadu, iako će i dalje biti na niskim razinama.

Europska sezona objava kvartalnih rezultata kompanija počinje ovog tjedna. Nizozemski ASML, najveća tehnološka kompanija na europskom kontinentu, objavit će 16. listopada rezultate za treće tromjesečje.

Britanija će objaviti izvješće o inflaciji

U Velikoj Britaniji će u fokusu biti objava izvješća o inflaciji za rujan, koje će biti objavljeno u srijedu. Godišnja inflacija zadržala se na 2.2 posto tijekom protekla dva mjeseca, a engleska središnja banka (BoE) zadržala je kamatne stope nepromijenjene, na 5 posto u rujnu nakon prvog smanjenja kamatnih stopa u četiri godine, koje je bilo u kolovozu.

Snažni ekonomski podaci i inflacija mogli bi potaknuti BoE da zadrži restriktivan stav, što bi pružilo podršku britanskoj funti.

Također će se pažljivo pratiti podaci o maloprodaji za rujan, kao pokazatelj potrošnje i inflatornih pritisaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.