Beroš o hakerskom napadu na Rebro. "Kriminalci traže novac, s njima nema razgovora"

Foto: Zeljko Lukunic, Dino Stanin/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je potvrdio da su hakeri ucijenili KBC Zagreb i tražili novac, prenosi RTL.

Prošlog četvrtka najveća hrvatska bolnica bila je pod hakerskim napadom, a odgovornost za napad preuzeli su ruski hakeri koji su ucijenili bolnicu i odredili rok za odgovor do 18. srpnja.

"Na određenom profilu na internetu ta teroristička organizacija postavila je određene uvjete. Ali stav među institucijama, koje se bore protiv takvih aktivnosti i stav vlade je da se s kriminalcima ne razgovara. Tim više jer nisu u tom tvitu stavili podatke koji bi sa sigurnošću ukazali da posjeduju bilo kakve podatke hrvatskih građana. To će se forenzički ustanoviti, u tijeku je obrada nadležnih institucija", rekao je danas Beroš.

Beroš: Kriminalci traže novac

Beroš je kazao kako je učinjeno sve u okvirima mogućnosti da svi podaci građana budu zaštićeni.

"Ovakvi napadi događaju se i u Americi, u Pentagonu, u američkom Ministarstvu financija. Napadi nisu neuobičajeni jer kriminalci nalaze nove metode pristupa povjerljivim podacima. Kada je riječ o čitanju takvih podataka, apeliram na svu našu javnost da je loše čitati takve podatke, jer su oni povjerljivi, da to nije moralno, niti je etično. Naravno, oni neće biti objavljeni u javnom prostoru", rekao je Beroš.

Na pitanje novinara što su kriminalci od KBC-a Zagreb tražili rekao je: "Što kriminalci traže? Novac." Nastavio je da ne može sa sigurnošću reći da nije došlo do curenja informacija.

"U tijeku je postupanje nadležnih institucija, forenzička obrada napada, koja će se ustanoviti je li došlo do preuzimanje podataka. Sada to nije moguće decidirano reći. A ove informacije, koje su se jučer pojavile na "X" profilu zločinačke kriminalne organizacije, ne odgovaraju istini. Niti je točno naveden broj zaposlenika u KBC-u, niti je točno naveden njihov budžet. Dakle - ne raspolažu egzaktnim podacima, jer da raspolažu, vjerojatno bi ih upotrijebili", rekao je Beroš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.