Završena je Biskupska sinoda. Pitanje žena đakona ostalo otvoreno

Foto: EPA

Biskupska sinoda u Vatikanu završila je danas pozivom da se ženama dopusti više vodećih uloga u Crkvi, ali ne i da ih se zaređuje u svećenice.

Sinoda, koja je okupila kardinale, biskupe i laike iz više od 110 zemalja, nije zauzela stajalište o inkluziji LGBTQ zajednice unatoč prijedlozima da bi mogla pozvati Crkvu da bude otvorenija prema njima.

Papa Franjo sazvao je jednomjesečni skup kako bi se razmotrilo budućnost Crkve u svijetu. Sinoda se sastojala od rasprava iza zatvorenih vrata 368 "članova" s pravom glasa, uključujući gotovo 60 žena.

Zagovornici veće uloge žena u Crkvi nadali su se da bi sinoda mogla pozvati da žene budu đakoni. U konačnom tekstu, sinoda to nije podržala, ali je istaknula da "nema razloga niti zapreke da žene ne obnašaju vodeće uloge u Crkvi". Pitanje žena đakona "ostaje otvoreno", navodi se u dokumentu.

Papa Ivan Pavao II rekao je da nema ovlasti zaređivati žene za svećenice. No povjesničari tvrde da postoje dokazi da su u ranijim stoljećima žene služile kao đakoni.

"Katolici laici trebaju imati veći glas u izboru biskupa"

Papa Franjo (87) je osnovao dva vatikanska povjerenstva sa zadaćom da razmotre zaređivanje žena za đakone. To pitanje jedna je od deset tema sa sinode koje će razmotriti radne skupine koje će mu o tome podnijeti izvješće do lipnja iduće godine. 

Konačni tekst sinode, dokument od 52 stranice usvojen na skupštini u subotu poslijepodne, pozvao je da katolici laici imaju veći glas u izboru biskupa i ispričao se nekoliko puta za bol koju su pretrpjeli katolici koje su zlostavljali svećenici.

Tekst ne spominje LGBTQ zajednicu premda se neizravno referira na ljude u Crkvi koji "osjećaju bol što su isključeni ili osuđivani zbog svojeg bračnog statusa, identiteta ili seksualnosti".

Papa će formalno zaključiti sinodu misom u nedjelju u bazilici sv. Petra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.