Izvori: Izraelci su u napadu osakatili iransku proizvodnju balističkih projektila

Foto: EPA

Izraelski napad na Iran uništio je kritičnu komponentu iranskog programa za proizvodnju balističkih projektila, objavio je Axios pozivajući se na tri anonimna izraelska izvora.

Uništavanje opreme ozbiljno šteti sposobnosti Irana da obnovi svoje zalihe projektila i moglo bi odvratiti Iran od daljnjih masovnih raketnih napada na Izrael, rekli su izvori.

Izvori su rekli da je Izrael pogodio 12 "planetarnih miksera" koji se koriste za proizvodnju krutog goriva za balističke projektile dugog dometa, a koji čine najveći dio iranskog raketnog arsenala.

"Iran mora kupiti miksere od Kine"

Visoki američki dužnosnik potvrdio je da je napad oštetio iransku sposobnost proizvodnje projektila. Izraelski izvori također tvrde da su mikseri visoko sofisticirana oprema koju Iran ne može proizvesti sam i mora je kupiti od Kine.

Rekonstrukcija miksera mogla bi trajati najmanje godinu dana, rekli su izvori.

Iako Iran još uvijek ima velike zalihe balističkih projektila, izraelski izvori kažu da bi činjenica da Iran ne može proizvesti nove balističke projektile također ograničila njegovu sposobnost obnavljanja zaliha Hezbolaha i Huta.

Izraelski izvori tvrde i da su u napadu također pogođena četiri sustava protuzračne obrane S-300 koja su bila na strateškim lokacijama i štitila Teheran te nuklearna i energetska postrojenja u Iranu.

Iran: Napadi izvedeni iz sirijskog i iračkog zračnog prostora

Iranska vojska je u izjavi rekla da je izraelski napad izveden iz zračnog prostora Iraka i dodala da je nekoliko radarskih sustava pretrpjelo ograničena oštećenja. Iranska vojska nije spomenula štetu na lokacijama za proizvodnju projektila ili bespilotnih letjelica i naglasila je da Iran zadržava pravo na odgovor.

Izraelski izvori potvrdili su da su napadi izvedeni iz sirijskog i iračkog zračnog prostora, neki od njih blizu iračke granice s Iranom.

Izvori su rekli da su izraelske zračne snage napale tvornicu za proizvodnju bespilotnih letjelica i izvele "simboličan" napad na objekt u gradu Parchinu, koji je u prošlosti korišten za istraživanje i razvoj nuklearnog oružja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.