Britanci puštaju više od tisuću zatvorenika na slobodu zbog prenapučenosti zatvora

Foto: Shutterstock

Britanska vlada donijela je odluku o prijevremenom puštanju 1100 zatvorenika u sklopu izvanrednog plana za smanjenje prenapučenosti zatvora. Ova mjera je odgovor na hitnu potrebu za rasterećenjem kaznenih ustanova koje su dosegnule kritičnu razinu popunjenosti.

Od puštanja izuzeti teški zločinci

Zatvorenici koji odslužuju kazne duže od pet godina bit će uvjetno pušteni nakon što odsluže više od 40 posto kazne, što je 10 posto manje od uobičajenih 50 posto. Iz ove mjere su izuzeti zatvorenici osuđeni za teško nasilje, zločine protiv spolne slobode i terorizam.

Ovo je druga runda prijevremenih puštanja zatvorenika nakon što su ministri u rujnu proveli kaznenu reviziju, koja bi mogla dovesti do stvaranja novih oblika kažnjavanja izvan zatvora. Cilj je smanjiti prenapučenost zatvorskih ustanova i stvoriti uvjete da suci mogu odrediti kazne poput kućnog zatvora.

Ministrica pravosuđa Shabana Mahmood naglasila je kako je cilj osigurati da ovakve izvanredne mjere više ne budu potrebne u budućnosti, čime bi se izbjegli slični problemi s prenapučenošću.

Plan nove vlade

Puštanje zatvorenika u utorak dio je izvanrednog plana kojeg su ministri najavili nakon općih izbora, kada su stigla brojna upozorenja o prenatrpanosti zatvora. Plan predviđa oslobađanje oko 5500 mjesta diljem Engleske i Walesa, a mnogi od zatvorenika koji će biti pušteni dolaze iz zatvora otvorenog tipa, što znači da su već bili u procesu rehabilitacije.

Broj zatvorenika rastao je rapidno, oko 4500 godišnje, što je brže nego što je prethodna britanska vlada stizala graditi nove ćelije. Iako je laburistička ministrica pravosuđa najavila gradnju 14 tisuća novih mjesta, to obećanje nije ispunjeno.

Ministrica pravosuđa izjavila je: „Imamo priliku redizajnirati kako bi kažnjavanje moglo izgledati van ćelija“, naglašavajući potrebu za novim pristupima kažnjavanju i reformi pravosudnog sustava kako bi se izbjegla prenapučenost zatvora.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.