Britanski premijer sastao se s Von der Leyen: "Radit ću na popravljanju odnosa s EU"

Foto: EPA

Britanski premijer Keir Starmer rekao je danas da će raditi na popravljanju odnosa s Bruxellesom u dobroj vjeri, nakon razgovora s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, na kojima su se složili da će posvećeno raditi na produbljivanju suradnje.

Starmer, čija je Laburistička stranka pobijedila na izborima u srpnju, rekao je da njegova vlada neće tražiti sveobuhvatno ponavljanje pregovora o sporazumu o Brexitu, kojim je Britanija izašla iz Europske unije 2020. godine.

Nastoji popraviti odnos u nizu područja

Ipak, premijer nastoji popraviti odnos u nizu područja. Europska unija dijeli njegovu želju za zajedničkim sigurnosnim paktom, no razgovori o preprekama o slobodnom kretanju roba i ljudi mogli bi se pokazati težima.

Starmer je priznao da će biti izazova u razgovorima, ali je izjavio da je svrha sastanaka okretanje stranice u odnosima, a ne ulaženje u trnovitije teme.

"Bit će problema koje je teško riješiti, ali pronaći ćemo konstruktivne načine za zajednički rad", rekao je Starmer na konferenciji za novinare.

Što su dogovorili Starmer i Von der Leyen?

Starmer i Von der Leyen dogovorili su se o održavanju redovitih summita čelnika EU i Ujedinjenog Kraljevstva, a prvi će se održati početkom 2025.

Također su se u zajedničkoj izjavi složili da će se ponovno sastati ujesen prije prvog summita, kako bi "brzo napredovali s ovom agendom jačanja suradnje".

U namjeri popravljanja odnosa s Europskom unijom, Starmer je nakon izbora već posjetio Berlin, Pariz, Rim i Dublin. Kao i s Von der Leyen, Starmer se sastao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom, što je bio prvi posjet britanskog premijera Bruxellesu od 2019.

"Popravljanje odnosa je važno"

Laburist Starmer izabran je za premijera nakon godina previranja vlasti pod konzervativnim vladama od 2010., pri čemu su dva premijera bila prisiljena dati ostavku zbog načina na koji su upravljali Brexitom, dok su ministri često pokazivali neprijateljski pristup Bruxellesu.

"Ton je bitan. Popravljanje odnosa je važno, i to je vrlo važan dio poruke", rekao je.

Von der Leyen: Trebali bismo istražiti mogućnost šireg opsega suradnje

Von der Leyen je rekla da usklađivanje Britanije i EU u globalnim pitanjima predstavlja dobar temelj za bilateralne odnose, naglašavajući suglasnost između dviju strana kada se radi o zabrinutosti za europsku sigurnost i klimatske promjene.

"Trebali bismo istražiti mogućnost šireg opsega suradnje, sve dok se usredotočujemo na punu i vjernu provedbu Sporazuma o izlasku između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva iz 2020.", rekla je Von der Leyen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.