Kamalin kandidat više puta tvrdio da je bio u Hong Kongu na dan masakra. Lagao je

Foto: EPA

Brojna izvješća pokazala su da je demokratski potpredsjednički kandidat Tim Walz pogrešno tvrdio kako se nalazio u Hong Kongu u vrijeme masakra na trgu Tiananmen 1989. godine. Na potpredsjedničkoj debati, Walza su pitali o njegovim ranijim tvrdnjama i on je priznao kako je pogriješio. 

Jučer je CNN objavio radio intervju iz 2019. u kojem je Walz izjavio da je bio u Hong Kongu na dan masakra, dok javno dostupni dokazi sugeriraju da nije bio. Nakon sedmotjednih demonstracija u Pekingu koje su vodili prodemokratski studenti, kineska vojska je 4. lipnja 1989. otvorila vatru i ubila najmanje 500 ljudi. 

I Minnesota Public Radio izvijestio je u ponedjeljak da su javno dostupni izvještaji u suprotnosti s izjavom koju je Walz, tada član Predstavničkog doma američkog Kongresa, dao 2014. godine tijekom saslušanja kojim se obilježavala 25. godišnjica masakra. 

Fotografija i novinski članak kao dokazi

Walz je tijekom tog saslušanja izjavio da je u svibnju 1989. bio u tadašnjoj britanskoj koloniji Hong Kong, iako čini se da je zapravo bio u Nebraski. Javni zapisi pokazuju da je otišao u Hong Kong u kolovozu te godine. 

Associated Press pronašao je transkript iz 2009. u kojem Walz također govori da je bio u Hong Kongu na dan masakra. Walz je izjavio kako je putovao u Kinu više od 30 puta, a sad su ga njegovi suradnici ispravili rekavši da je stvarni broj putovanja "bliži 15". 

Minnesota Public Radio je otkrio da fotografija objavljena 16. svibnja 1989. pokazuje da je Walz u to vrijeme radio u oružarnici Nacionalne garde u Allianceu u Nebraski. Pronašli su i novinski članak iz kolovoza iste godine u kojem stoji da Walz tek za tjedan dana treba otići u Kinu. 

Republikanci ga kritizirali zbog veza s Kinom

"Kao mladić upravo sam išao predavati u srednjoj školi u Foshanu u pokrajini Guangdong i bio sam u Hong Kongu u svibnju 1989. Još se sjećam željezničke stanice u Hong Kongu. Bio je velik broj ljudi - osobito Europljana, mislim - vrlo ljutih koji su htjeli nastaviti dalje (s prosvjedima) nakon onog što se dogodilo", izjavio je Walz tijekom saslušanja 2014.

Minnesota Public Radio navodi da je Walz, tada 25-godišnji učitelj, otišao u Kinu preko WorldTeacha, male neprofitne organizacije sa sjedištem na Sveučilištu Harvard.

Neki republikanci kritizirali su Walza zbog dugotrajnog zanimanja za Kinu. Osim što je tamo predavao, vratio se u Kinu na medeni mjesec i nekoliko puta tamo boravio sa studentima na razmjeni. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.