Biden i Harris obilaze države razorene uraganom Helene, raspoređeno 1000 vojnika

Foto: EPA

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris otputovali su danas u savezne države Južnu Karolinu, Sjevernu Karolinu i Georgiju kako bi procijenili štetu izazvanu uraganom Helene na jugoistoku SAD-a, koji je usmrtio više od 160 ljudi.

Biden je danas poslijepodne sletio u Greer u Južnoj Karolini, gdje su ga među ostalima dočekali guverner Henry McMaster, američki senator Lindsey Graham i guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper. Predsjednik je s grupom imao intenzivan razgovor već na pisti, a zatim se ukrcao u helikopter za obilazak iz zraka.

Prije odlaska iz Washingtona, Biden je uputio oko 1000 aktivnih vojnika da se odmah rasporede kako bi pomogli u odgovoru i naporima oporavka. Timovi za potragu i spašavanje proveli su gotovo 1500 procjena i stotine akcija spašavanja i evakuacija, rekao je ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas.

Trump lažno optužio Bidena: "Nije reagirao na posljedice uragana"

Bivši predsjednik Donald Trump, republikanac koji se natječe protiv aktualne potpredsjednice Harris na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, lažno je ustvrdio da Biden, demokrat, nije reagirao na posljedice uragana, što lokalni dužnosnici poriču, ističe Reuters.

Harris je danas stigla u Georgiju, a idućih će dana krenuti prema Sjevernoj Karolini. Biden će nakon Sjeverne Karoline u četvrtak otići u Georgiju i Floridu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Više od 10 milijuna dolara izravno je osigurano onima koji su pogođeni olujom Helene, rekla je Jean-Pierre.

Biden brzo nakon uragana proglasio veliku katastrofu u nekoliko saveznih država

Uragan Helene pogodio je Floridu prošli četvrtak kao snažan uragan 4. kategorije, nakon čega je nekoliko dana donio razaranja jugoistoku SAD-a.

Biden je brzo proglasio veliku katastrofu u nekoliko saveznih država, omogućivši preživjelima da se prijave za federalnu pomoć.  Proces obnove nakon uragana Helene bit će izuzetno skup i trajat će godinama, upozorio je Mayorkas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.