Iranski veleposlanik u Hrvatskoj: Ne daj Bože da se Izrael preračuna

Screenshot: N1

Veleposlanik Irana u Hrvatskoj Saeid Khatibzadeh komentirao je za N1 televiziju nestabilnosti na Bliskom istoku i jučerašnji raketni napad njegove zemlje na Izrael. 

"Iran pokušava izbjeći sukob, bez obzira na brojne provokacije Izraela. Dosad smo učinili sve kako bismo izbjegli opći rat. Naša sinoćnja reakcija uslijedila je nakon višemjesečnog suzdržavanja. Ako pogledate slijed događaja unazad nekoliko mjeseci, pokušali smo dati prostora diplomaciji, sve kako bismo postigli mir i stabilnost", kazao je. 

"Nakon izraelskog atentata i ubojstva čelnika političkog ureda Hamasa na iranskom tlu, na dan inauguracije predsjednika, to se ne može ignorirati. Tad smo dobili poruke Europljana, Amerikanaca i naših prijatelja u regiji da će pokušati doći do sporazuma. Svi su oni vidjeli da Netanyahu i Izrael ne žele primirje. Imali su šansu za razgovor, ali izbjegli su to", dodao je. 

"Imamo posla s neobuzdanim režimom"

"Smatraju da kolektivnim kažnjavanjem Palestinaca i kolektivnom agresijom na Libanon mogu postići mir. No to je iluzija. Što god da je Iran učinio ili izbjegavao učiniti, do sinoć, jest suzdržavanje. Naše su akcije bile odmjerene i limitirane. Ciljali smo samo vojne i obavještajne centre, nismo gađali civile. Htjeli smo poručiti da što je previše je previše. Učinili smo to u cilju zaštite naših građana", poručio je. 

Odgovorio je i na tvrdnje Zapada da Izrael ima pravo braniti se. "Ubojstvom 41.000 nedužnih Palestinaca, od toga 20.000 djece? Što je učinio premijer Izraela, u zgradi Ujedinjenih naroda poderao je Povelju UN-a i Izrael je glavnog tajnika UN-a proglasio nepoželjnim na svom teritoriju. Nemamo posla s običnim, nego neobuzdanim režimom, koji gura agendu činjenjem zločina i ubijanjem", naveo je. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael pobjeđuje u ovom sukobu. "Pobjeda je nešto što se tek treba definirati. Ako je to dobiti etiketu ubojice, tad je on definitivno pobjednik. Tvrdi da njegova vlast želi pobijediti Hamas i Hezbolah, ali prvog dana kad je 2006. Hamas pobijedio na izborima, uvedene su sankcije kojima se pokušalo dehumanizirati njih, ali i Palestince", upozorio je Khatibzadeh. 

"Što se Hezbolaha tiče, to je legitimna organizacija koja se bori protiv okupacije. Da nema okupacije i da nije bilo invazije 1982., ne bi bilo ni Hezbolaha", nastavio je. 

"Sve se uvlači u krug kaosa"

"Imamo međunarodno pravo. Ako nema okupacije i ako izraelski režim danas odluči zaustaviti je, pokret otpora bio bi nepotreban. Kad bi se vratili poštivanju međunarodnih zakona i libanonskih granica, sve bi završilo. Oni su napravili invaziju na sve zemlje u okruženju. Znamo što je legitimno, a što nije, ali nemamo posla s normalnim režimom", istaknuo je. 

Govorio je i o potencijalnom uključivanju SAD-a u sukob. "Netanyahu čini sve da regija reagira. Sve zemlje u regiji postavljene su u poziciju gdje im je reakcija neizbježna. Sve se uvlači u krug kaosa. Trebamo diplomaciju kako bi se izbjegao sukob. No čini se da Amerikanci i Izraelci ne razgovaraju, dio su ratnih zločina. Bombe dolaze iz SAD-a, oni su dio tog rata", smatra Khatibzadeh.

Skeptičan je oko utjecaja UN-a i europskih zemalja. "Nemaju moć ili volje. Stoga mislim da ćemo ili morati imati konkretni kolektivni odgovor, odnosno poruku Izraelcima da se zaustave krvoproliće i ubijanje nevinih, ili ćemo svi biti uvučeni u novu rundu napetosti", rekao je. 

Osvrnuo se i na riječi iranskog predsjednika. "Najprije je rekao da ne želimo niti tražimo rat. To svijet mora znati, ali što je previše je previše. Mi smo sidro sigurnosti u regiji i Iran je najstarija civilizacija na svijetu. Rat je protiv volje građana regije, a korijen problema više od 70 godina je izraelski režim. Želimo mir, želimo da diplomacija profunkcionira", poručio je. 

"Imamo dobre odnose sa svim susjedima"

"Ne smije biti krivog proračuna u vezi Irana jer on ima pravo zaštititi se. Ne daj Bože, ako se tako preračunaju i pomisle da mogu činiti zlodjela u Iranu, doći će do žestokog odgovora. Vjerujemo da je jedini jezik koji Netanyahu i njegov pokvareni režim razumiju, legitimni odgovor samoobrane", dodao je. 

Tvrdi da Teheran želi pravedno rješenje za Palestinu. "Tražimo demokratsko glasanje o političkoj budućnosti Palestine. To bi donijelo pravdu svim pripadnicima lokalnog stanovništva. Sve drugo nije održivo. Ali Netanyahu je odbio sve prijedloge i misli da je Izrael iznad zakona, misli da aparthejdski režim može opstati. On predstavlja egzistencijalnu krizu. Prijete svima taktičkim nuklearnim oružjem, možete li to zamisliti?" upitao je. 

Ponovio je da su svi susjedi uz Iran. "Imamo dobre odnose sa svim susjedima, Saudijskom Arabijom, Katarom, Afganistanom, Turskom, Irakom... Zašto? Jer smo zemlja koja prirodno pripada Bliskom istoku. Oduvijek smo tamo i želimo biti tamo. Nismo neka ad hoc tvorevina koja se ne ponaša odgovorno", kazao je. 

"Neki su skloni pratiti ono što kažu u Washingtonu"

"Imamo dobre odnose sa svima, bez obzira na uspone i padove. Sve zemlje imaju uspone i padove. No, kad imate aktere koji se ponašaju neodgovorno, imate probleme u regiji. Mislim da će nam dobri odnosi svih zemalja u regiji pomoći prebroditi sve padove", nastavio je. 

Nejasna mu je uloga UN-a. "Čujemo razne stavove. Neke zemlje članice imaju iskustva na Bliskom istoku, neke nemaju. Važno je da vide što je tamo neuspjeh. Moramo usvojiti pošten i pravičan pristup za budućnost Bliskog istoka i tu govorim o onome što se događa na Levantu i palestinskom teritoriju. Trebamo reviziju neuspjelih strategija i odriješenih ruku za izraelski režim. Neki su pak skloni pratiti ono što kažu u Washingtonu", naglasio je. 

Komentirao je i stav Hrvatske o Palestini. "Razgovaram sa svima u Hrvatskoj, predsjednikom i vladom. Poštujem hrvatsku vanjsku politiku i smatram da je jedna od razumnijih. Imate društva u kojima se vode brojne debate i rasprave. To je slično kao situacija u Iranu. Važno mi je sljedeće, to poimanje da Hrvatska daje prioritet diplomaciji i miru. Sviđa mi se taj pristup", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.