Brutalno cipelarili legendarnog košarkaša Sobina. Neće u zatvor

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Splitu, doznaje Index, trojac koji je brutalno premlatio legendarnog košarkaša Jugoplastike Gorana Sobina 2016. godine u Drveniku Velom nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora.

Slomili mu četiri rebra i prsnu kost, osuđeni na uvjetne kazne

Napadači su Sobinu tada slomili četiri rebra i prsnu kost. Jedan od napadača ga je poprskao pepper sprejem zbog čega je, kako su mediji te 2016. godine izvještavali, umalo izgubio vid na jedno oko. Sobin, koji je 2021. godine preminuo od posljedica srčanog udara, za vrijeme ovog napada imao je 53 godine.

M.J. (52) dobio je kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci uvjetno. On neće u zatvor ako pet godina od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo. Uvjetnu kaznu od sedam mjeseci dobio je i njegov sin M.J. (27), kao i susjed J.R. (54). Ovaj dvojac neće u zatvor ako kazneno djelo ne ponovi kroz iduće tri godine. 

Presuda je to koju je u ožujku donijela sutkinja Katarina Peršen. Kako smo doznali, sutkinja je u obzir uzela i činjenicu da su optuženici izrazili žaljenje i kajanje, kao i narušeno zdravstveno stanje dvojice optuženika te mlađu životnu dob trećeg u vrijeme premlaćivanja Sobina.

Županijski sud u Karlovcu ukinuo presudu

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu još je 2016. godine podiglo optužnicu zbog kaznenog djela protiv života i tijela. Prema Kaznenom zakonu, kazna zatvora za ova djela iznosi od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ovaj isti sud je 2023. godine donio presudu kojom je ovaj trojac osuđen na zatvorske kazne. Međutim Županijski sud u Karlovcu iste godine donio je rješenje kojim je ukinuo presudu Općinskog suda u Splitu te predmet vratio na ponovo suđenje, koje epilog ima u ovim još uvijek nepravomoćnim presudama.

Na prvom suđenju trojac je bio optužen na kazne zatvora

Županijski sud u Karlovcu smo pitali koji su razlozi zbog kojih je ukinuta presuda. 

"Prvostupanjska presuda je ukinuta zbog apsolutno bitne povrede odredaba kaznenog postupka jer je povrijeđeno pravo na pravično suđenje 1. i 2. optuženika time što nisu bili obaviješteni o izmjeni optužnice", navodi se u odgovoru. 

Prvooptuženi je prema ovoj presudi dobio 10 mjeseci zatvora, a njegov sin i susjed kaznu zatvora od sedam mjeseci. Radi se o istim kaznama, samo što su sad one uvjetne, odnosno okrivljenici neće u zatvor. Presudu je donijela ista sutkinja, Katarina Peršen.

Kod promjene optužnice, dodana je stavka oko prijeloma prsne kosti, što nije promijenilo kvalifikaciju samog djela. Na prvom su se suđenju, doznajemo, optuženici izjasnili da nisu krivi, dok su krivnju priznali na drugom suđenju.

Sve je počelo jer je Sobin nasilnika prijavio inspekciji

Što se tiče brutalnog premlaćivanja, sve je počelo zato što je Sobin prijavio nelegalnu poslovnu konkurenciju i pokušao zaštititi svoj obrt za iznajmljivanje brodica i bicikala. Otočani su za Slobodnu Dalmaciju ispričali kako je Sobin vidio da njegov 44-godišnji susjed pokušava oteti njegovu mušteriju. 

Jedan je njemački turist krenuo prema Sobinovim brodicama želeći unajmiti jednu, ali put mu je prepriječio susjed koji je ponudio turistu svoju brodicu koju iznajmljuje na crno za jeftiniju cijenu. Nijemac je to prihvatio, a Sobin je konkurenta prijavio nadležnoj inspekciji.

Potom je susjed zajedno sa svojim 19-godišnjim sinom i još jednim susjedom 46-godišnjakom došao do Sobina koji je radio nešto kod svojih brodica. Jedan od njih trojice prvo ga je pošpricao suzavcem po očima te je uslijedilo premlaćivanje šakama i nogama i nakon što je Sobin srušen na pod.

Jedan od simbola splitskog sporta

Sobin je jedan od simbola najslavnijih dana Jugoplastike, spada među najveća i najtrofejnija imena splitskog sporta uopće. Poslije dva naslova europskog prvaka odlučio je otići u inozemstvo pa je 1990. godine potpisao za grčki Aris. Dvije godine igrao je u Ciboni, godinu dana u Zagrebu, a karijeru je završio u dresu Alkara 1996. godine.  

Preminuo je 2021. godine u 59. godini, od posljedica srčanog udara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.