Cijene nafte porasle prema 78 dolara

Foto: EPA

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 78 dolara s obzirom na to da prijetnja izraelskog napada na iranska naftna postrojenja nije minula, uz procjenu analitičara da utjecaj saveznika na Tel Aviv kopni.

Na londonskom se tržištu barelom nakon podneva trgovalo po 1.20 dolara višoj cijeni nego na jučerašnjem zatvaranju trgovanja, od 77.78 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 74.40 dolara.

Strah od izraelskog udara na iransku naftnu infrastrukturu stišao se u proteklim danima, uz izjavu američkog predsjednika Joea Bidena krajem prošlog tjedna da bi, da je na mjestu Izraela, izabrao drugu metu.

U srijedu američki predsjednik razgovarao je telefonom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a analitičari ANZ-a zaključili su da se sve više strahuje da utjecaj saveznika na izraelsku strategiju kopni.

"Vrlo produktivan razgovor"

Razgovor je bio "izravan i vrlo produktivan", rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre, priznavši ipak da se Biden i Netanyahu ne slažu u nekim pitanjima i da to ne skrivaju.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant poručio je nakon razgovora da će napad na Iran biti "smrtonosan, precizan i neočekivan".

Arapske zemlje u Perzijskom zaljevu lobiraju u Washingtonu da se spriječi izraelski napad na iranska naftna postrojenja, strahujući da bi i njihova infrastruktura mogla biti napadnuta ako sukob eskalira, rekla su tri izvora.

Značajniji rast cijena zakočila je danas zabrinutost za potražnju.

Kina je "posve uvjerena" da će dosegnuti ciljanu stopu gospodarskog rasta u ovoj godini i ulagači su uzalud iščekivali naznake proračunskih poticaja.

Američko ministarstvo energetike snizilo je pak procjenu rasta domaće i svjetske potražnje u idućoj godini zbog slabljenja gospodarske aktivnosti u Kini i Sjevernoj Americi.

Trgovci pozorno prate i ulazak uragana Miltona na teritorij SAD-a. Vlasnici vozila ispraznili su otprilike četvrtinu benzinskih stanica na Floridi kako bi bili spremni za evakuaciju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu pojeftinio za 1.22 dolara, na 77.04 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.