Uhljebi i paraziti će vas opljačkati: "Ne otvarajte tvrtke u Hrvatskoj ni za živu glavu!"

Foto: Index

HRVATSKA administracija piše kriminalne zakone, a saborski uhljebi ih uredno izglasavaju, jer se ne žele zamjeriti šefovima partija koji sjede u vladi i šalju zakone u proceduru. Također, većina članova glasačkih mašinerija kronično je nekompetentna, zbog višegodišnjeg parazitiranja u politici.

Loših zakona, koji uglavnom rezultiraju pljačkom građana, ima bezbroj, a jedan od primjera je i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, kojim država pljačka vlasnike tvrtki.

Milanovićeva vlada je 2013. donijela Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju prema kojem svi vlasnici tvrtki moraju plaćati doprinos za zdravstvo osiguranje po osnovici koja je za prošlu godinu iznosila 7.943,00 kune.

Zbog te odredbe vlasnici tvrtki, odnosno članovi uprave, samo po osnovi zdravstvenog osiguranja moraju državi plaćati preko 1000 kuna mjesečno.

Prema informacijama koje smo dobili od čitatelja, onima koji su prijavljeni na minimalac, sada stižu opomene i ovrhe od više tisuća kuna radi plaćanja razlike doprinosa, iako uredno plaćaju zdravstveno, ali ne u propisanom iznosu.

Poseban apsurd je da u slučaju da su ti isti članovi uprave zaposleni u nekoj drugoj tvrtki i na tom poslu zdravstveno osigurani, onda ne bi bili obveznici plaćanja zdravstvenog po osnovici od 7.943,00 kune - mogli bi biti prijavljeni na minimalac i sve bi bilo u redu. Ali Zakonodavac ih kažnjava jer imaju svoju tvrtku. Osim toga, Zakon o mirovinskom osiguranju ne predviđa naplatu mirovinskog osiguranja po navedenoj osnovici, tako da se zdravstveno naplaćuje po jednoj, a mirovinsko po drugoj osnovici.

HUP: Upozoravali smo na ovaj problem


Hrvatska udruga poslodavaca upozoravala je na ovaj problem, ali izmjene Zakona do sada nisu donesene.

"Hrvatska udruga poslodavaca prepoznala je i obavijestila nadležna tijela o problematici koje uzrokuju navedene odredbe Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju
U komunikaciji prema nadležnim tijelima isticali smo različito postupanje prilikom tumačenja odredbi Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju u odnosu na Zakon o obveznom mirovinskom osiguranju, a što u predmetnom slučaju ima za posljedicu različite osnovice za izračun doprinosa za mirovinsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje.

HUP je predlagao izmjene i dopune Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, točnije izmjenu članka 7. predmetnog Zakona, a s ciljem jasnijeg isticanja mogućnosti da se članovi uprave i izvršni direktori društva obvezno osiguraju i stječu status osiguranika ovisno o njihovoj volji, a ili na temelju radnog odnosa kod pravne ili fizičke osobe u kojoj su u radnom odnosu, što se odnosi i na pravnu osobu u kojoj su članovi uprave i izvršni direktori, ili u svojstvu članova uprava i izvršnih direktora. Međutim, unatoč inicijativi, izmjene i dopune još uvijek nisu donesene te Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje uvidom u sudski registar ili na drugi način utvrđuje koje su osobe članovi uprava i izvršni direktori društva te ih obvezuje na plaćanje doprinosa s obzirom na propisanu osnovicu.

Hrvatska udruga poslodavaca će i dalje tražiti na tome da se isprave ove neusklađenosti i to će biti jedna od prvih inicijativa s kojom ćemo se obratiti prema novoj ministrici rada i mirovinskog sustava", kaže Anny Brusić iz HUP-ove udruge malih i srednjih poduzetnika.

"Ne otvarajte tvrtke ni za živu glavu!"

Čitateljica (podaci poznati redakciji) koja je vlasnica - direktorica d.o.o.-a i jedna od žrtava ovakvog zakona kaže da i u sustavu vlada kaos. Ona je nedavno dobila ovrhu u iznosu od oko osam tisuća kuna.

"Nekoliko ljudi u dva ureda u Poreznoj, pa dvije knjigovotkinje različitih servisa i osoba iz Ministarstva financija rekli su mi jasno i glasno da te račune ne plaćam 'jer zakon nije do kraja jasan i u principu nitko to ne mora platiti, ali da očekujemo još uplatnica - jer je to tako' Nitko o njih nije znao točno što bismo svi mi koji to dobivamo trebali činiti, pa nam svima savjetuju da ne radimo ništa - ne plaćamo. Moja poruka svima: Ne otvarajte tvrtke ni za živu glavu!".

Za komentar smo zamolili Ministarstvo financija i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ali smo dobili samo nabrajanje članaka zakona, bez konkretnog odgovora kada bi ova glupost mogla biti ukinuta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.