Erdogan na povratku iz Rusije: Amerika koristi terorističke organizacije

Foto: EPA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države (SAD) koriste terorističke organizacije na Bliskom istoku kako bi pružile sigurnost Izraelu, javlja Anadolu.

"To je poznata činjenica"

"Poznata je činjenica da SAD koristi terorističke organizacije u regiji za vlastite interese, ali i za sigurnost Izraela", rekao je Erdogan u obraćanju novinarima u predsjedničkom avionu tijekom povratka iz Rusije nakon summita BRICS-a.

Dodao je da je "Turska pokrenula inicijativu u okviru Ujedinjenih naroda (UN) za uvođenje sveobuhvatnog embarga na oružje Izraelu" budući da "pojačani izraelski napadi na Gazu i Libanon i dalje svaki dan oduzimaju stotine ljudskih života".

Erdogan je rekao da raste broj država koje podržavaju apel službene Ankare na embargo na isporuku oružja Izraelu pa dodao: "Nadamo se da ćemo u tome uspjeti kao Savez čovječanstva i otvoriti vrata trajnom miru."

"Ulažemo napore za potpuno uništenje terorizma"

Komentirajući nedavni napad na sjedište Turske zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAS) u turskoj prijestolnici Ankari, u kojem je ubijeno petero ljudi, a ranjeno 22, Erdogan je rekao da Turska nastavlja "ulagati napore da potpuno uništi terorizam na njegovom izvoru".

"Saznanja idu u smjeru da je teroristički napad na kompaniju TUSAS izveden nakon infiltracije terorista iz Sirije", dodao je Erdogan. Nakon napada turska vojska i obavještajna agencija pokrenule su zračne napade na položaje kurskih skupina PKK/YPG u sjevernom Iraku i Siriji.

"Cilj je Turska bez terorizma"

"Nastavljamo s aktivnostima s ciljem iskorjenjivanja terorizma. Ako je izvor Sirija, onda u Siriji. Gdje god da je izvor toga, tamo će biti učinjeno neophodno. Teroristi su marionete. Naš cilj je Turska bez terorizma", rekao je Erdogan i dodao:

"PYD/YPG, sirijski ogranak terorističke grupe PKK, ostat će izoliran. Sasvim sigurno ćemo dostići naš cilj potpuno sigurne i spokojne Turske, potpuno oslobođene od mračne i krvave sjene terorizma", rekao je.

"Želimo snažnije odnose s BRICS-om"

Komentirao je i značaj BRICS-a kazavši da Turska želi snažnije odnose s tom grupom država koju predvode Rusija i Kina.

"BRICS je velika platforma stvorena od ekonomija u usponu. To je činjenica koju jasno vidimo. Želimo unapređenje odnosa s BRICS-om", rekao je Erdogan. Također je najavio posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga Turskoj, a potom i svoj posjetu Pekingu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.