Uhićeno 7 Izraelaca, sumnja se da su špijunirali za Iran. Traži se smrtna kazna

Ilustracija: EPA

Sedam Izraelaca uhićeno je pod sumnjom za špijuniranje u korist Irana, nakon što su, prema tvrdnjama tužiteljstva, izvršili stotine zadataka za Teheran.

Osumnjičeni su svi židovski stanovnici Haife i sjevernog dijela zemlje, a među njima su i jedan vojnik koji je dezertirao, kao i dvoje maloljetnika. Odrasli osumnjičeni su imenovani kao Azis Nisanov, Alexander Sadykov, Vyacheslav Gushchin, Yevgeny Yoffe i Yigal Nissan.

Špijunirali baze za iranske agente i dobili stotine tisuće dolara?

Osumnjičeni su optuženi za fotografiranje i prikupljanje informacija o bazama i objektima IDF-a, uključujući sjedište obrane Kiryja u Tel Avivu te zračne baze Nevatim i Ramat David, kao i položaje baterija Željezne kupole.

Baza Nevatim bila je meta iranskih raketnih napada ove godine, dok je baza Ramat David bila na meti Hezbolaha.

Osumnjičenici su također optuženi za primanje karata strateških lokacija od svojih nadređenih, uključujući Golani bazu koja je ranije ovog mjeseca pogođena smrtonosnim napadom dronovima.

Tužitelji kažu kako su policija i istražitelji Shin Beta otkrili da su osumnjičenici izvršili niz različitih zadataka za iranske obavještajne agencije te su bili u kontaktu s iranskim agentima.

Zauzvrat za svoje aktivnosti, osumnjičeni su primili stotine tisuća dolara, dio u kriptovalutama, tvrde istražitelji.

Prema riječima tužitelja, neki od osumnjičenika špijuniraju za Iran već dvije godine, a svi su uključeni u špijunske aktivnosti od početka rata.

Državno odvjetništvo tvrdi da je ovo jedan od najozbiljnijih slučajeva koji su istraženi posljednjih godina.

Tužitelji planiraju podići optužnicu protiv sedmorice osumnjičenih zbog kaznenih djela protiv nacionalne sigurnosti u petak te će zatražiti njihovo zadržavanje u pritvoru do završetka sudskog postupka.

Ministar traži smrtnu kaznu

Ministar kulture i sporta Miki Zohar pozvao je na uvođenje smrtne kazne za one osuđene za izdaju tijekom ratnog razdoblja u Izraelu.

Njegov poziv uslijedio je nakon objave da je sedam Izraelaca uhićeno pod sumnjom da su špijunirali za Iran, izvršavajući stotine zadataka za Teheran. Nedavno je zabilježen niz slučajeva uhićenja Izraelaca zbog izvršavanja misija u korist iranskih agenata u zamjenu za novac.

"Fenomen izdajnika koji ugrožavaju sigurnost Izraela radi novca, dok se borimo za svoju budućnost u egzistencijalnom ratu, zahtijeva najstrože mjere, uključujući zakon koji bi omogućio smrtnu kaznu za pomaganje neprijatelju tijekom rata. To je jedini način na koji možemo stvoriti jasan odvraćajući faktor koji će spriječiti slične slučajeve u budućnosti", izjavio je Zohar u priopćenju.

Nije najjasnije zašto Zohar izdaje ovaj poziv budući da izraelski kazneni zakon već uključuje smrtnu kaznu, ali samo u iznimno rijetkim slučajevima, a izdaja je jedan od tih slučajeva.

Nacistički zločinac Adolf Eichmann bio je jedan od samo dvoje ljudi pogubljenih od države u više od 75 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.