Dronovi nadlijetali vojne objekte u BiH, stigle terorističke prijetnje

Foto: PIXSELL/Dejan Rakita

Vojni objekti i instalacije u Bosni i Hercegovini pod pojačanim su mjerama sigurnosti zbog prijetnji terorističkim napadima, a te mjere znače i zabranu svake uporabe dronova odnosno njihovih preleta nad objektima oružanih snaga, potvrdili su u ponedjeljak iz ministarstva obrane BiH.

Kako navode u priopćenju, pojačane mjere osiguranja poduzete su zbog "nedavnih prijetnji terorističkim napadima na vojne lokacije oružanih snaga", no nisu precizirali kada su točno te prijetnje stigle i tko ih je uputio.

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine, kako su istaknuli, sukladno svojim zakonskim ovlastima provelo je niz mjera s ciljem zaštite osoblja, imovine i materijalno-tehničkih sredstava oružanih snaga BiH.

Dronovi iznad vojnih lokacija

Posebna pozornost usmjerena je na moguću uporabu bespilotnih letjelica odnosno dronova u terorističkim napadima.

Istaknuli su kako je zakonom strogo zabranjeno nadlijetanje dronova iznad vojnih objekata i zona oružanih snaga bez prethodnog odobrenja ministarstva obrane. 

"U posljednje vrijeme primijećena je povećana prisutnost dronova iznad vojnih lokacija oružanih snaga što je dodatno povećalo sigurnosni rizik. Ministarstvo obrane je u stalnom kontaktu s agencijama za provođenje zakona, kao i s međunarodnim partnerima, uključujući EUFOR i NATO stožer u Sarajevu koji su upoznati s prijetnjama i neovlaštenim letovima dronovima."

U cilju zaštite vojnih objekata sada se primjenjuju različite sigurnosne mjere i procedure, uključujući sigurnosne protokole za reagiranje na neovlaštene upade, promatranje i snimanje vojnih lokacija u BiH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.