Anušić: Milanović je oteo Kundida

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministar obrane Ivan Anušić je na početku sjednice saborskog Odbora za obranu na temu upućivanja Oružanih snaga RH u više međunarodnih misija prozvao predsjednika Republike za "otmicu" načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomira Kundida i nepoštivanje Sabora.

Na sjednicu je Kundid trebao doći kao izvjestitelj kako bi stručno pojasnio tehničke detalje misija, prije svega slanje hrvatskih Oružanih snaga, konkretno do pet časnika u njemački Wiesbaden, u NATO-ovu misiju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU), a za koju je Milanović odbio dati prethodnu suglasnost. Milanović je Kundidu zapovjedio da ne može sudjelovati na sjednici zbog, kako je danas među ostalim pojasnio, 'postojanja klasificiranih informacija o misiji NSATU'. 

"Otmica Kundida nije bio naš plan nego plan predsjednika Republike koji ga u ovom trenutku drži u svom uredu dok ovo ne završi", kazao je Anušić nakon što je uvodno  detaljno predstavio sve međunarodne misije u koje se predlažu poslati hrvatske Oružane snage, njih 12, osim NSATU.

Ističe da je Kundid politički neovisan i potpuno relevantan tumačiti svaku misiju i da je trebao biti na sjednici.

Milanović zabranio Kundidu da sudjeluje

Anušić je poručio i da Milanović ne poštuje sabor, najvišu predstavničku instituciju. Tvrdi i kako Milanović Kundidu prijeti umirovljenjem i stavljanjem na vojni sud.

Ministar obrane također se složio s Marijom Selak Raspudić (NZ) da Milanović daje kontradiktorne izjave. "Ne samo to nego je otkrio klasificirane podatke o Oružanim snagama, koliko imamo pripadnika i koliko ih po sistematizaciji treba biti", kazao je. Njegove izjave, dodao je, uzrujavaju i dezinformiraju hrvatsku javnost.

Predsjednik Milanović odbio se suglasiti da hrvatski časnici sudjeluju u misiji NSATU , rekavši da time štiti Hrvatsku od sukoba. "NATO misija u Ukrajini je ratna misija planiranja i potpore, prva takva do sada u povijesti ovog rata.... Svaka misija kojom se izravno pomaže jednoj od zaraćenih strana je ratna misija, bez obzira gdje se pripadnici takve misije nalazili", poručio je i istaknuo kako nikada nije rekao da će hrvatski vojnici u misiji NATO-a za logističku potporu Ukrajini fizički biti u Ukrajini.

Odluku da Kundid ne sudjeluje na sjednici Odbora obrazložio je time da ne želi dopustiti Vladi i HDZ-u da zloupotrebljavaju Hrvatsku vojsku za manipuliranje činjenicama i uvlačenje u političke procese.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.