Financial Times: Putin je odustao od pregovora, želi ugrabiti što više teritorija

Foto: EPA

VLADIMIR PUTIN je izgubio interes za diplomatske napore da okonča svoj rat s Ukrajinom i čini se da je umjesto toga spreman zauzeti što je više moguće ukrajinskog teritorija, tvrdi troje ljudi upoznatih s pregovorima za Financial Times.

Putin, koji je ozbiljno razmišljao o mirovnom sporazumu s Ukrajinom nakon što je Rusija pretrpjela neuspjehe na bojnom polju prošlog mjeseca, rekao je ljudima koji su uključeni u pokušaje okončanja sukoba da ne vidi nikakve izglede za nagodbu, piše FT.

"Putin iskreno vjeruje u gluposti koje čuje na ruskoj televiziji i želi veliku pobjedu", rekla je osoba upoznata s razgovorima.

Iako su Moskva i Kijev dogovorili prvi nacrt sporazuma na sastanku u Istanbulu krajem ožujka, razgovori su zaustavljeni nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio Rusiju da je počinila ratne zločine protiv civila u gradovima kao što su Buča i Mariupolj.

Kaže da su pregovori u slijepoj ulici

Putin je rekao da su mirovni napori u slijepoj ulici i bio je bijesan nakon što je Ukrajina potopila Moskvu, vodeću brod ruske crnomorske flote, tvrde dva izvora. "Postojala je nada za dogovor. Putin je išao naprijed-natrag. Mora pronaći način da iz ovoga izađe kao pobjednik", rekao je jedan izvor.

Izvori dodaju kako je inzistirao, unatoč svim dokazima koji govore suprotno, da njegove snage nisu ciljale civile tijekom napada poput opsade čeličane Azovstal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.