VIDEO Otvoreni radovi na Sarajevskoj cesti u Zagrebu. Objavljeno kako bi izgledala

Foto: Grad Zagreb

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je danas radove na proširenju i rekonstrukciji Sarajevske ceste, novom južnom cestovnom ulazu u Zagreb i prvom proširenju tramvajske mreže u gradu nakon 20 godina, što će uvesti 35.000 Zagrepčana u tramvajsku zonu.

"Ponosni smo što kreće izgradnja jednog od naših najavljenih cestovnih strateških projekata, koji će smanjiti prometne gužve, ali i uvesti oko 35.000 Zagrepčana iz naselja Travno, Utrine, Dugave, Hrelić i Jakuševec u zonu tramvaja”, rekao je Tomašević.

Izgradit će se i zaštita od buke

Radovima će biti obuhvaćena izgradnja 1,8 kilometara ceste i 2,25 kilometara tramvajske pruge. 

Sarajevska cesta bit će proširena u punom profilu, koji uključuje tri kolne trake za automobile u svakom smjeru, tako da će biti šest kolnih traka za automobile.

Sa svake strane cesta će imati pješačku i biciklističku stazu te odvojen tramvajski koridor. Na tramvajskoj pruzi bit će osam stajališta do Ranžirnog kolodvora, gdje će se izgraditi okretište za tramvaje.

Tomašević je također najavio krajobrazno uređenje i zaštitu od buke.

Projekt vrijedan 25 milijuna eura

Sada su počeli radovi na cesti, a do kraja godine počet će radovi na pruzi. Dovršetak radova očekuje se do kraja 2025. godine.

"Grad će napraviti sve do Ranžirnog kolodvora, a dalje bi Hrvatske autoceste trebale napraviti nadvožnjak preko Ranžirnog kolodvora, koji će se time spojiti s obilaznicom i autocestom Zagreb - Sisak, čime će biti otvoren novi južni ulaz u grad", rekao je.

Cijeli projekt vrijedan je 25 milijuna eura, a u Gradu Zagrebu očekuju da će se većina financirati iz EU fondova u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Tomašević je najavio gradnju nove tramvajske pruge u Heinzelovoj ulici, koja će biti dvostruko duža od ove u Sarajevskoj.

 

Tomašević: Od sutra kreće novi način naplate parkinga

"Uskoro će se krenuti u javnu nabavu. To je dosta kompleksan projekt, vrijedan 45 milijuna eura, ne samo tramvajske pruge nego i novog kolektora, odnosno vodne infrastrukture koja će ići kroz cijelu Heinzelovu ulicu. To će donijeti veliko prometno rasterećenje", kazao je.

Tomašević je podsjetio da od subote kreće novi način naplate parkinga, a još ne zna hoće li Zagreb parking odmah početi kažnjavati za nepropisno parkiranje ili će dati vozačima nekoliko dana za prilagodbu.

"Oni imaju kapacitete da odmah počnu kažnjavati, ali moram to još vidjeti s njima pa apeliram na građane da se drže novih pravila", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.