HDZ hvali porezne izmjene. Oporba: Ove mjere neće riješiti problem

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Cjelodnevna rasprava u saboru o paketu poreznih zakonskih izmjena nije približila stajališta vladajućeg HDZ-a i oporbe. Dok HDZ ističe da će se njima podići standard i kvaliteta života, oporba tvrdi kako će se stvoriti nove nejednakosti i da je inflacija pojela povišice mirovina i plaća.

"Ove mjere neće riješiti problem. Ovo je samo način da premijer Andrej Plenković, koji od početka vodi vladu PR-ovski, pokuša prodati nešto građanima, znajući da će to netko drugi u budućnosti morati platiti", rekao je Socijaldemokrat Zvane Brumnić u višesatnoj raspravi.

Također, naveo je i da se vladinom poreznom reformom, ukidanjem prireza poreza na dohodak, "vrući krumpir" prebacio na jedinice lokalne samouprave. 

Oporba: Inflacija je pojela povišice mirovina i plaća

Oporba smatra i da ovakav prijedlog porezne reforme neće riješiti ništa, već će stvoriti nove nejednakosti. Kaže da je inflacija pojela povišice mirovina i plaća, da su u nebo otišle cijene stanova i najma, da se njome direktno zadire u proračune jedinica lokalne samouprave i da  će zbog ukidanja prireza rasti cijene vrtića.

Također, oporba tvrdi da je cilj vladine porezne reforme "diskreditiranje političkih protivnika pred izbore" i gradonačelnika najvećih gradova koji nisu iz HDZ-a. 

HDZ: Poreznim izmjenama vodi se računa o građanima s najmanjim dohocima

Zastupnici HDZ-a isticali su da se tim izmjenama zakona ne kažnjavaju gradovi u kojima HDZ nije na vlasti. Grozdana Perić (HDZ) rekla je da se u poreznim izmjenama vodi računa o građanima s najmanjim dohocima te je cilj podići životni standard i kvalitetu života.

Uz to, pojašnjava, njima se kroz fiskalnu decentralizaciju povećava autonomija općina i gradova te omogućava da time projiciraju svoj razvoj. Unatoč argumentaciji HDZ-ovih zastupnika, oporba je ustrajala na tome da predložena vladina porezna reforma neće pomoći građanima i dovesti do smanjivanja fiskalnih nameta.

Troskot: Sve što vi nama obećate kroz mjere potrošačima višestruko više naplatite kao poreznim obveznicima

"Sve što vi nama obećate kroz mjere i sve što dajete nama kao potrošačima višestruko više naplatite kao poreznim obveznicima", rekao je Mostov Zvonimir Troskot.

Smatra i da snižavanje cijena u trgovinama neće dovesti do rezultata, kao što ove mjere neće dovesti do smanjivanja inflacije jer, kako kaže, fiskalnim mjerama se ne suzbija inflacija. 

Suverenist: Ovim izmjenama se mažu oči javnosti

Davor Bernardić (Socijaldemokrati) upozorio je da će poreznom reformom prosječna plaća narasti mizernih sedam eura, a najmanja 40 eura. "To je nešto što su građani, a posebice umirovljenici i oni s najmanjim plaćama, već pojeli, i to na kredit", poručio je.     

I Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) smatra kako se ovim izmjenama poreznih zakona "mažu oči" javnosti jer građani, kao ni umirovljenici, u konačnici ništa neće osjetiti na svojim plaćama i mirovinama.

Pri tome, kazao je, država gubi utrku s inflacijom koja je pojela povišice mirovina i plaća. Drži i da će se ovakvom poreznom reformom "zavrnuti pipa" jedinicama lokalne samouprave i prikazati načelnike i gradonačelnike "zločestima", a vlada će ispasti "fina i dobra".

"Ono što vlada nudi kao poreznu reformu je mačak u vreći"

Ocjenjujući da je "mačak u vreći" ono što vlada nudi kao poreznu reformu, Katarina Nemet (IDS) drži kako se radi o nekoliko vatrogasnih mjera "sklepanih u predizborne svrhe" kako bi se građanima osigurao koji euro više u osobnim primanjima.

No, dodala je, taj "euro više" uzet će se u proračunima gradova i općina koji brinu o javnom standardu građana na lokalnoj razini. Smatra da je ovim mjerama namjera vlade bila zavaditi građane i njihovu lokalnu samoupravu. Poručila je da će općine i gradovi u kojima vlada IDS učiniti sve da se ne smanji standard njihovih građana.

HDZ-ova Majda Burić podvalom i neistinom ocijenila je oporbene teze da je inflacija pojela plaće. Navela je kako je zapravo inflacija pojela plaće u vrijeme vlade SDP-a i tadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Za razliku od toga, u mandatu premijera Andreja Plenkovića nominalni porast prosječne plaće bio je 50 posto, što znači da su plaće rasle tri puta brže od cijena, rekla je Burić.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.