Šef IDS-a: Suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir

Screenshot: HRT

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus je za Dnevnik HTV-a govorio o početku jesenskog zasjedanja sabora te o aktualnim temama. Paus misli da je parlamentarna većina stabilna i da će funkcionirati i dalje "bez potresa".

Jučer je premijer Plenković u Dnevniku HTV-a rekao kako vidi neke regionalne stranke kao one koje bi mogle biti dio parlamentarne većine, pritom je izričito spomenuo Istru. Paus je rekao kako suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir.

"Razgovarali smo na njihovu inicijativu, mi smo odbili tu suradnju. Mi smo stranka čvrstih vrijednosti, kojih se držimo, a vrijednosti HDZ-a nisu ove koje mi sada imamo. Ništa ne može promijeniti naše mišljenje, mislim da smo to pokazali konzistentnošću u ove 34 godine", rekao je šef IDS-a gostujući u Dnevniku HTV-a.

Butković prozvao Pausa zbog peticije za ukidanje tunelarine kroz Učku

Ministar prometa Oleg Butković prozvao je Pausa da skuplja političke bodove pred lokalne izbore nakon što je IDS pokrenuo peticiju za ukidanje tunelarine kroz tunel Učka.

"Nismo krenuli u kampanju. Mislim da gospodin Butković bježi od ove teme zato što zna da je ovo što tražimo pravedno i pošteno. Tunel Učka je jedini pravi prometni spoj između Istre i ostatka Hrvatske i taj tunel se naplaćuje 4.60 eura.

To nije fer ni pravedno. Krčki most je besplatan, tunel sv. Ilija i Pelješki most su besplatni, sve su to bitni prometni pravci koji omogućavaju tim ljudima da imaju brzu vezu, tako to isto zaslužuje i Istra", kazao je Paus.

Koga će IDS podržati na predsjedničkim izborima? "Nećemo podržati kandidata DP-a ili Mosta"

Paus je upitan koga će IDS podržati na predsjedničkim izborima. Paus je rekao kako su svjesni da je funkcija predsjednika važna jer drži balans u političkom prostoru.

"Mi ćemo kao ozbiljna stranka imati kandidata kojeg ćemo podržati, odluku još nismo donijeli jer na stranačkim tijelima nismo o tome raspravljali, ali to će biti vrlo brzo, nadam se do kraja listopada.

Nećemo podržati kandidata koji je proizašao iz Domovinskog pokreta ili Mosta. Ostalo je na stranačkim tijelima", rekao je. Na pitanje je li Ivana Kekin kandidatkinja Možemo bliska IDS-u, Paus odgovara da su im bliski svi oni koji dijele IDS-ove vrijednosti.

"Sigurno bi dobar korak bio za sve kandidate da podrže našu inicijativu da tunel Učka bude besplatan, pa možda mogu i očekivati našu podršku", rekao je.

Upitan bi li stranka podržala HDZ-ovog kandidata Dragana Primorca, Paus je ponovio da ne bi podržali nekoga koga podržava Domovinski pokret. Kazao je kako IDS neće imati svog predsjedničkog kandidata. "Realni smo, znamo naše brojke. Nema konsenzusa između stranaka koje su s nama bliske, tako da tu nema potencijala", kaže.

O porezu na nekretnine: Mijenja se samo forma

Govoreći o porezu na nekretnine, Paus je rekao da radi o preimenovanju poreza na kuće na odmor te da on u Istri iznosi 2 eura po kvadratu.

"Mijenja se samo forma, a bojim se da će promjena sadržaja doći u nekim iteracijama poreznih reformi koje slijede. Taj porez će u Barbanu sigurno ostati 2 eura.

"Prošle godine napravljena je ista porezna reforma po pitanju poreza na kuće na odmor, povećan je s 2 ili 3 eura na 5 i jako mali broj jedinica je to digao, osim onih koje su stvarno od toga imale korist u smislu ograničavanja iznajmljivanja na crno, a to je uglavnom uz obalu, i većina je ostala na tome.

Vjerujem da taj porez sigurno ne može doprinijeti onome što vlada proklamira, a to je da se nekretnine iznajmljuju dugoročno, a ne kratkoročno, jer to se nije dogodilo ni prije godinu dana", zaključio je Paus tijekom gostovanja u Dnevniku HTV-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.