HDZ-ovac iz Afere Nakaze u istoj zgradi imao svoj i državni stan. Kako je to moguće?

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL, screenshot RTL

Osim što je godinama koristio državni stan, koji je kasnije njegova kći Anna otkupila za bagatelu, moćni HDZ-ov šef Hrvatskih šuma Nediljko Dujić u istoj zgradi je imao još jedan stan. Podsjetimo, njegova kćer Anna je zgrozila hrvatsku javnost vičući vatrogascima kod Skradina da su nakaze.

 

Državni stan kupili za bagatelu

Dujić je državni stan od 91 kvadrata na "čuvanje" dobio od Ministarstva obrane na temelju odluke o preuzimanju praznih stanova vojnih osoba od 24. rujna 1991. godine. Dujić je tada bio djelatnik Policijske uprave Šibenik. Stanom od 1992. upravlja MORH, a postao je državno vlasništvo zbog Uredbe o preuzimanju sredstava Jugoslavenske narodne armije (JNA) i Saveznog sekretarijata narodne obrane (SSNO) na hrvatskom teritoriju.

Stan su Dujići koristili sve do 2020. godine, kad ga je Anna Dujić otkupila po cijeni od 835 eura po kvadratu, odnosno 76 tisuća eura. Radi se o bagateli budući da su tržišne cijene stanova onda bile kudikamo veće.

>> Uhljebara koja vatrogasce zove nakazama državni stan kupila za 800 eura po kvadratu

"Taj stan sam koristio kao prognanik s još 13 članova obitelji. Nakon rata se išlo u otkup tog stana, a iz meni neznanih razloga netko je moj predmet stavio u ladicu i godinama ga držao tamo. Zašto mi je to pravo osporavano, to je pitanje svih pitanja. Taj stan smo koristili do obnove zapaljene kuće u Ićevu", rekao je Dujić za 24 sata.

Imao i drugi stan u istoj zgradi

Međutim, osim što je vlasnik kuće u Ićevu, tj. Skradinu, Dujić je imao još jedan stan u istoj zgradi. Radi se o stanu od 93 kvadrata koji je Dujić kupio 2006. godine. 

Prema podacima iz zemljišnika, Nediljko Dujić kupio je stan od 93 kvadrata u istoj zgradi u kojoj je koristio stan MORH-a, i to 2006. godine. Stan je kupio od privatne osobe. U prvoj imovinskoj kartici koju je Dujić podnio 2013. godine, kao gradonačelnik Skradina, stoji da je stan kupio zaduženjem kod banke, odnosno kreditom.

Tada je taj stan procijenio na 800 tisuća kuna. U zemljišnim knjigama je vidljivo da je taj stan prodao 2019. godine privatnoj osobi. U imovinskoj kartici iz 2017. godine Dujić ga je procijenio na 850 tisuća kuna. Taj iznos je gotovo 100 tisuća kuna viši od cijene stana koji je tri godine poslije njegova kći otkupila od države.

Zašto je uopće mogao koristiti državni stan? U MORH-u se brane "zaštitom osobnih podataka"

Ministarstvo obrane pitali smo zašto je Nediljko Dujić uopće mogao koristiti stan MORH-a toliko godina ako je u istoj zgradi imao stan i ako, uostalom, ima kuću u Skradinu.

"Molimo vas da se za sva daljnja pitanja obratite Anni Dujić budući da svi daljnji odgovori ulaze u segment zaštite osobnih podataka", odgovorili su nam iz MORH-a.

MORH-ov Pravilnik o stambenom zbrinjavanju
MORH-ov Pravilnik o stambenom zbrinjavanju

U MORH-ovom pravilniku iz 2013. godine, dok je Dujić koristio stan, stoji da mogućnost korištenja službenih stanova imaju djelatne vojne osobe u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama. Dujić je od 2001. do 2021. godine obnašao dužnost gradonačelnika Skradina, pa je nejasno kako je u isto vrijeme bio djelatna vojna osoba. 

Tvrdi da su do 2020. tamo živjeli njegov unuk, druge dvije kćeri i supruga

Sve i da se Dujića nekako moglo smatrati vojnim licem, vrijedi izdvojiti i da u pravilniku stoji da se "vojnoj osobi može dati na korištenje službeni stan ako ona ili članovi njezine uže obitelji u mjestu službe, a ni 50 km od mjesta službe nemaju u vlasništvu stan ili obiteljsku kuću, odnosno nemaju na korištenju stan ili obiteljsku kuću u skladu sa Zakonom o najmu stanova".

Osim što Šibenik i Skradin nisu udaljeni ni 20 kilometara, što svakako diskvalificira Dujića budući da u Skradinu ima i kuću, ovaj moćni HDZ-ovac uspio je koristiti stan u zgradi u kojoj je već - kupio stan.

Za 24 sata je rekao da se preselio u Ićevo za stalno prije sedam ili osam godina. "Dotad sam koristio stan s obitelji, a do kupovine 2020. tamo su živjele moje druge dvije kćeri, unuk i supruga", rekao je Dujić.

Dujić o aferi sa stanom: To nije predmet javnog interesa

Osim MORH-u, isto pitanje poslali smo Dujiću. Poslao nam je isti "odgovor" koji je slao drugim medijima. U tom "odgovoru" nema pravog odgovora ni na jedno konkretno pitanje.

"Želio bih se osvrnuti na napise koji su se pojavili u medijima tijekom ovog jutra. Konkretno, radi se o događaju starom gotovo 20 godina, u kojem nisu utvrđene nikakve nepravilnosti. Moja kći je punoljetna osoba koja ne obnaša javnu dužnost niti je uključena u javni život, stoga njezine aktivnosti, odluke i postupci nisu predmet javnog interesa.

Ukoliko itko smatra da postoje bilo kakve nepravilnosti, iste je moguće prijaviti nadležnim institucijama Republike Hrvatske", napomenuo je.

Priznao da ga je MORH pokušao iseliti

Za 24 sata je rekao kako ga je MORH pokušao iseliti. Bilo je to, navodno 2004. zbog druge nekretnine, još prije nego je kupio stan u ovoj zgradi. "Pokušali su me protupravno iseliti. U jednom periodu me MORH pokušao iseliti iz stana, sirovom silom. Ali sudskim putem sam ga uspio zadržati", rekao je.

Dodajmo i da u odluci države iz 2015. godine, prema kojoj je omogućen otkup stanova, piše da korisnici stana zahtjev za kupnju podnose Ministarstvu obrane do 30. lipnja 2015. godine. Nejasno je stoga i kako je do kupnje došlo tek 2020., odnosno kako je u tih pet godina pravno bilo riješeno korištenje ovog stana.

*********

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i financijski potpuno neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno i odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.