Hezbolah potvrdio smrt čovjeka koji je trebao biti njihov novi lider. Ubio ga Izrael

Foto: EPA

Libanonska skupina Hezbolah potvrdila je danas da je njen visoki vođa Hashem Safieddine ubijen u izraelskom zračnom napadu u južnom Bejrutu prije gotovo tri tjedna.

Očekivalo se da će Safieddine, koji je bio šef Hezbollahovog najvišeg tijela za donošenje političkih odluka, Izvršnog vijeća, biti izabran za sljedećeg vođu skupine nakon smrti glavnog tajnika Hassana Nasrallaha u izraelskom zračnom napadu prošlog mjeseca.

"Put otpora"

Hezbolah je opisao Safieddina kao predanog vođu unutar skupine. Obećali su da će nastaviti "put otpora" sve dok ne postignu svoje ciljeve "slobode i pobjede".

Izrael je jučer priopćio da je Safieddin ubijen u zračnom napadu na južna predgrađa Beiruta prije otprilike tri tjedna. Izrael je od prošlog mjeseca pokrenuo veliku zračnu kampanju u Libanonu protiv, kako kaže, meta Hezbolaha u eskalaciji nakon godinu dana prekograničnog rata između Izraela i skupine od početka izraelske brutalne ofenzive na Pojas Gaze.

Najmanje 2.546 ljudi ubijeno je, a više od 11.860 ozlijeđeno u Libanonu u sukobima između Izraela i Hezbolaha koji traju od listopada prošle godine. Izrael je dodatno eskalirao rat kopnenim i zračnim napadima na Libanon od 1. listopada

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.