Izvor za Index: Roditelji dječaka tvrde da intenzivan nadzor traje već mjesecima

Foto: Matija Habljak (Pixsell)

RODITELJI djece iz jedne zagrebačke škole, nakon što se u nju nenajavljeno vratio devetogodišnji učenik problematičnog ponašanja, i dalje odbijaju slati djecu na nastavu, a sve se više postavlja pitanje odgovornosti roditelja tog dječaka. Nastava se tako uopće ne održava, ravnatelj je dao ostavku, a roditelji djece koja idu u tu zagrebačku školu sinoć su održali i prosvjed. 

>> Obrat Ministarstva oko đaka (9). Odvjetnica njegovih roditelja je Jadranka Sloković

Roditelji problematičnog dječaka za sada nisu izlazili u javnosti, no poznato je kako su angažirali poznatu zagrebačku odvjetnicu Jadranku Sloković, koja ih zastupa najmanje od početka listopada. 

Roditelji nisu moćni u politici

Društvenim mrežama proširila se lažna informacija da je majka problematičnog dječaka tajnica u jednom od ministarstava, no jučer je i službeno opovrgnuta ta glasina. Kako doznajemo, riječ je o roditeljima koji su poduzetnici.

Tvrtka majke bavi se proizvodnjom jedne vrste tvorničke opreme, koja je prošle godine imala dobit veću od 40 tisuća eura. Za drugu tvrtku, koja glasi na oca, nedavno je zatražen stečajni postupak zbog manjeg duga. 

"Svakako ne bih takve roditelje nazvao moćnicima", rekla nam je osoba kojoj je poznata situacija ovog para.

Dio medija objavio je i informaciju da roditelji dječaka nisu pristajali ni na kakve dodatne procjene djeteta, angažiranje pomoćnika u nastavi ili prilagođeni nastavni program. I dalje odbijaju, pisalo je, bilo kakvu procjenu i vještačenje teškoća svojeg djeteta. Kako za Index tvrdi izvor upoznat sa situacijom u obitelji dječaka, roditelji tvrde da to nije istina.

Roditelji tvrde da su pristali na asistenta i obavljeno je vještačenje

Naime, roditelji tvrde da su pristali na asistenta u nastavi i da ta opcija do sada nije predstavljala problem. Isto tako, kako tvrde, još od proljeća traje intenzivan nadzor nad djetetom. Također tvrde i da je obavljeno dodatno vještačenje djeteta u jednoj zagrebačkoj bolnici, a nedavno je, kako tvrde, zatraženo još jedno.

Izvor upoznat sa situacijom tvrdi da roditelji kažu da se opcija prilagođenog programa do danas nije pojavljivala kao opcija. Isto tako, kako tvrde roditelji, nepoznato je što bi predstavljalo nastavu po prilagođenom nastavnom programu. 

Podsjetimo kako se danas o svemu oglasio Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i mladih, koji tvrdi da je njegovo ministarstvo od prvog dana proaktivno radilo na rješavanju tog slučaja. 

Traži se odgovornost

"Tko je zakazao u smislu nekih postupaka će se vidjeti. Morate znati da u nekim teškim situacijama neke stvari se ne mogu riješiti bez nekih drugih tijela u državi, poput socijalne službe i pravosuđa", poručio je danas ministar. Recimo i kako se danas oglasila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. 

Ona je danas apelirala na školu da nastavi s odvijanjem odgojno-obrazovnog procesa, odnosno da nastavi rad s učenicima, što joj je temeljna zadaća. 

"U okviru svojih nadležnosti okupila sam sve dionike kako bismo pronašli način na koji možemo svi zajedno vratiti učenike u školu. Dogovor na sastanku je bio jasan i nedvosmislen, ja ne mogu preuzimati drugu odgovornost budući da to ne ovisi o meni samoj", rekla je na tu temu pravobraniteljica.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.