HHO: Pozdrav "Za dom spremni" je nepovratno kompromitiran zloupotrebom u ustaškom režimu!

HRVATSKI helsinški odbor očitovao se danas vezano za presudu Prekršajnog suda u Kninu koji je oslobodio obrtnika koji je u Čavoglavama prodavao majice i suvenire sa ustaškim sloganom "Za dom spremni".

Stajalište Odbora jest da je "Za dom spremni" ustaški pozdrav te drže da je presuda Prekršajnog suda u Kninu samo jedan od pokazatelja o stanju u hrvatskom sudstvu.

Konačno, kako navode, Odbor smatra da je ova presuda zapravo odraz šireg stanja u društvu. "Kako je moguće da bilo koji sud u Hrvatskoj donese drugačiju presudu kada cijelo društvo, sve institucije vlasti ne samo da toleriraju masovno skandiranja 'Za dom spremni' na sportskim natjecanjima pogotovo na nogometnim utakmicama, nego se od toga ne nastoje, barem riječima i djelom, ograditi", stoji u priopćenju Odbora.

Hrvatski helsinški odbor podsjeća na svoja ranija priopćenja u kojima je isticao da je "Za dom spremni" službeni pozdrav Pavelićeva fašističkog ustaškog režima koji je postao uobičajena pojava na domaćim nogometnim utakmicama državne reprezentacije. U izjavu od 5. rujna prošle godine napominju kako takvoj praksi naročito doprinosi i sam predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković koji to ružno ponašanje hrvatskih navijača pokušava opravdati tvrdnjom da je riječ o starom hrvatskom pozdravu. "Istina, ovaj je pozdrav u formalnom smislu sličan pozdravu Hrvatske seljačke stranke ('Za dom, za hrvatski seljački dom - spremni!'), ali je također istina da se on, zahvaljujući povijesnoj zloupotrebi u vrijeme ustaškog režima, zauvijek i nepovratno kompromitirao", naveo je tada HHO.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.