Hrvatska i Mađarska su u 2024. među zemljama EU s najnižim cijenama struje i plina

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska je i u prvoj polovini ove godine bila u skupini zemalja EU-a s najnižim cijenama struje i plina za kućanstva, znatno ispod europskog prosjeka, pokazuju podaci Eurostata.

Prosječna cijena struje za kućanstva u EU porasla je u prvoj polovini 2024. godine za 2.1 posto u odnosu na prethodnih šest mjeseci, na 28.9 eura za 100 kilovatsati.

U drugoj polovini prošle godine cijena je pala za 3.7 posto. Na godišnjoj razini, struja je za kućanstva u EU u razdoblju od siječnja do lipnja pojeftinila za 1.7 posto.

Povećane cijene struje u prvoj polovini godine odražavaju postupno ukidanje mjera pomoći i povećanje nameta

U eurozoni su kućanstva u prvoj polovini ove godine prosječno plaćala 30.6 eura za 100 kilovatsati, što predstavlja 1.9 posto više nego u drugoj polovini prošle godine, kada je bila pojeftinila za 2.1 posto. U odnosu na prvih šest prošlogodišnjih mjeseci, cijena struje pojeftinila je za 2.1 posto.

Povećane cijene struje u prvoj polovini godine odražavaju postupno ukidanje mjera pomoći i povećanje nameta u odnosu na prethodnih šest mjeseci, što se također odrazilo na blažem padu cijena plina.

Jeftiniji plin

Prosječna cijena plina za kućanstva u EU bila je u prvoj polovini ove godine gotovo 2 posto niža nego u prethodnih šest mjeseci, kliznuvši na 11 eura za 100 kilovatsati.

U drugoj polovini prošle godine cijena plina pala je za 5 posto. Na godišnjoj razini cijene plina za kućanstva u EU bile su u razdoblju od siječnja do lipnja niže za 7.2 posto.

U eurozoni je plin za kućanstva u prvih šest mjeseci ove godine u prosjeku pojeftinio za 4.1 posto u odnosu na prethodnih šest mjeseci, na 11.7 eura. U drugoj polovini prošle godine bio je pojeftinio za 7.6 posto.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, cijena plina u razdoblju od siječnja do lipnja bila je jeftinija za čak 11.6 posto.

Velike razlike

Kućanstva u Mađarskoj plaćala su najnižu cijenu struje u prvoj polovini ove godine, od samo 10.9 eura za 100 kilovatsati. Slijede Bugarska i Malta s cijenama od 11.9 odnosno 12.6 eura.

Hrvatska se nalazi s cijenom od 14.72 eura za 100 kilovatsati struje u prvoj polovini ove godine, kada se uključe svi nameti. To znači da se cijena nije značajnije promijenila od druge polovine 2023., kada je iznosila 14.8 eura, a isti iznos kućanstva su plaćala i u prvoj polovini prošle godine, pokazuju Eurostatove tablice.

Najviše su pak u prvoj polovini ove godine za struju izdvajala kućanstva u Njemačkoj, čak 39.5 eura za 100 kilovatsati. Slijede Irska i Danska s cijenama od 37.4 odnosno 37.1 eura za 100 kilovatsati.

Hrvatska uz Mađarsku

Najnižu cijenu plina, izraženu u eurima, plaćala su u prvoj polovini ove godine kućanstva u Mađarskoj, od 2.75 eura za 100 kilovatsati.

Hrvatska je s cijenom plina za kućanstva u prvoj polovini 2024. godine od gotovo 4.5 eura za 100 kilovatsati, što je niže za 2.2 posto nego u prethodnih šest mjeseci. U usporedbi s istim razdobljem 2023. godine, cijena je blago porasla za 0.9 posto, pokazuju tablice Eurostata.

U skupinu zemalja s najnižom cijenom plina za kućanstva u prvoj polovini 2024. svrstale su se i Rumunjska i Slovačka, gdje je cijena bila oko 5.8 eura.

Najviša cijena plina u Švedskoj i Nizozemskoj

Najvišu cijenu plina, izraženu u eurima, plaćala su kućanstva u Švedskoj i Nizozemskoj, od 17.6 eura odnosno 16.3 eura za 100 kilovatsati. Blizu je i Austrija s cijenom od 13.8 eura.

Eurostat nije imao dostupne podatke o cijenama plina za kućanstva u Poljskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.