Raspudić: Sebe vidim kao Ankicu Tuđman, ne kao Jakova Kitarovića. Pisao bih memoare

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

U emisiji "Oporbeni zarez" na Hrvatskom radiju, neovisni zastupnik Nino Raspudić komentirao je ključne vanjskopolitičke teme u Hrvatskoj, uključujući misiju NSATU i nadolazeće predsjedničke izbore.

Istaknuo je da saborska zastupnica i njegova supruga Marija Selak Raspudić predstavlja jedinu realnu opciju za pobjedu nad trenutnim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

O misiji NSATU: Polovična laž je bila plasirana u javnost

Upitan o dolasku na sjednicu Odbora za vanjsku politiku, na koju je pozvan visoki dužnosnik NATO-a Boris Ruge, Raspudić je odgovorio da je to prilika za razjašnjavanje mnogih nepoznanica vezanih uz misiju NSATU.

"Naravno da ćemo doći. Odbacujem interpretaciju SDP-a i nekih drugih oporbenih stranaka koje su daleko manje oporba od nas", izjavio je, dodajući da nitko iz Bruxellesa ne može reći što će oni raditi. Ova sjednica, kako je naglasio, omogućava im da postave pitanja visokom dužnosniku NATO-a o misiji. "Doći ćemo spremni na taj razgovor i uvjeren sam da ćemo dobiti neke dodatne informacije", kazao je za "Oporbeni zarez".

Raspudić je izrazio zabrinutost da su zastupnici gotovo dovedeni u situaciju glasovanja bez potrebnih informacija. "Mi de facto ništa nismo znali o toj misiji", rekao je, naglašavajući da je predsjednik Republike igrao na frustracije građana. Također je napomenuo da Hrvati imaju poseban odnos prema ratu, s obzirom na povijest slanja vojnika u strane sukobe.

"S druge strane, HDZ je isto tako polovična istina, da ne kažem – polovična laž je bila plasirana u javnost da nitko iz misije NSATU neće ići u Ukrajinu, a sada vidimo da će neki časnici iz zemalja koje nisu stavile ograničenja o odlasku u Ukrajinu tamo ići. Nama je važno da se razjasni koja je razina dodatne nesigurnosti koju donosi ova misija, je li to ulazak NATO saveza u tihi rat s Rusijom i što to znači za zemlje koje sudjeluju u ovoj misiji", rekao je Raspudić.

"Manipulacije s obje strane stvorile su situaciju u kojoj se zapravo glasa o osobnim interesima Plenkovića i Milanovića"

Raspudić je također komentirao deklasifikaciju dokumenata vezanih uz misiju NSATU, naglašavajući da nije jasno što je točno deklasificirano.

"Mi nismo više u prilici glasovati samo o sudjelovanju u misiji", istaknuo je, ocjenjujući da su manipulacije s obje strane stvorile situaciju u kojoj se zapravo glasa o osobnim interesima Plenkovića i Milanovića.

Vidi se kao Ankicu Tuđman, ne kao Jakova Kitarovića

Osim toga, dotaknuo se kampanje Marije Selak Raspudić za predsjedničke izbore. "Naša kandidatkinja je prva predstavila program i stožer", rekao je, najavljujući inovativan pristup u kampanji. "Mislim da smo ti koji daju ritam kampanji", kaže.

Na pitanje kako vidi svoju ulogu, Raspudić je odgovorio da se ne uspoređuje s Jakovom Kitarovićem, već više s Ankicom Tuđman. "Ja bih, onako diskretno, bio uključen u humanitarni rad i pisao memoare", dodao je.

Naglasio je da imaju brojne volontere i da ne očekuje poteškoće s prikupljanjem potpisa. "Ankete treba uzeti s dozom rezerve", rekao je, uvjeren da Selak Raspudić može pobijediti Milanovića. "Ona je osoba koja je potpuno neovisna, čista i čvrsta", zaključio je Raspudić gostujući u "Oporbenom zarezu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.