Hrvatska zbog suše traži pomoć iz kriznih rezervi EU

Foto: Pixsell/Marijan Susenj

Hrvatska će danas tražiti pomoć iz krizne pričuve EU za poljoprivrednike za naknadu dijela štete od suše koja se procjenjuje na najmanje 270 milijuna eura, izjavio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Majdak, koji danas u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo, rekao je da je suša ove godine pogodila poljoprivrednike koji uzgajaju žitarice i uljarice, prije svega kukuruz, suncokret i soju. Riječ je o površini od preko 270 tisuća hektara.

Šteta do 70 posto

Šteta kod tih usjeva se procjenjuje na 50 do 70 posto, a kod šećerne repe, najintenzivnije ratarske kulture, procjena je da će prinos biti na razini samo 20 posto, što znači gubitak od 80 posto. Osim suše, poljoprivrednike su proljetos pogodile i druge elementarne nepogode poput tuče i mraza, tako da su stradale i ratarske i povrtlarske kulture te voćnjaci i vinogradi.

“Stoga će Hrvatska danas aktivirati kriznu pričuvu, koja se proteklih godina nerijetko aktivirala”, rekao je Majdak. Unutar Zajedničke poljoprivredne politike EU postoji krizna pričuva u iznosu od najmanje 450 milijuna eura godišnje.

Tih 450 milijuna eura je namijenjeno za svih 27 država članica, a Hrvatska računa da bi zajedno s nacionalnim sredstvima poljoprivrednici mogli dobiti oko 10 milijuna eura.

Krizna pričuva aktivirana i lani

Hrvatska je i prošle godine aktivirala kriznu pričuvu za biljnu proizvodnju i dobila oko 10 milijuna eura. Također je zatražila, a pridružile su se i još neke zemlje članice, da se što hitnije aktivira taj mehanizam, na način da se u što kraćem roku aktiviraju nacionalna sredstva uz dozvolu Europske komisije.

Ministri poljoprivrede će na svom redovitom mjesečnom sastanku u ponedjeljak razgovarati o dvogodišnjoj provedbi strateških planova u okviru Zajedničke poljoprivredne politike.

“Hrvatska se zauzima za pojednostavljenje i Zajedničke poljoprivredne politike i što bržu i učinkovitiju isplatu sredstava, kako onih po pitanju investicija tako i po pitanju izravnih plaćanja po hektaru, odnosno po grlu stoke”, rekao je Majdak, dodajući da će zastupati to stajalište zajedno s drugim članicama na današnjem sastanku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.