ICTY: Bez odluke o imenovanju branitelja Miloševiću

NA HAAŠKOM (ICTY) u srijedu je održana rasprava o imenovanju branitelja Slobodanu Miloševiću, u kojoj su strane u postupku iznijele dijametralno suprotna stajališta o tom prijedlogu, a sudsko vijeće je moguću odluku odgodilo za sutra.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson kazao je kako "vijeće raspolaže izjavama liječnika da se optuženi nije u stanju sam braniti te da mora nešto učiniti".

"Vijeće u ovome trenutku nije u stanju donijeti odluku", rekao je Robinson nakon stanke na sjednici te pozvao stranke da budu spremne sutra nastaviti raspravu.

Bivši jugoslavenski predsjednik izrazio je sumnju u nalaze liječnika da nije zdravstveno sposoban sam nastaviti obranu te zatražio pregled "specijalista iz Rusije, Srbije i Grčke".

"Bio sam sposoban ispitivati svjedoke optužbe a sada nisam svoje svjedoke. To je manipulacija, kako bi mi se oduzelo pravo da govorim istinu", rekao je Milošević.

Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte ocijenila je "potrebnim nametanje odvjetnika obrane", pozivajući se na praksu međunarodnih i nacionalnih sudova, uključujući i one u SCG. Predložila je da se pravnim savjetnicima optuženog uloga proširi na izvođenje dokaza.

Tužitelj Geoffrey Nice upozorio je kako nova liječnička izvješća govore da raspored suđenja može ponovo doći u opasnost, kao što je bilo cijelu zadnju godinu te da je u pitanju kontrola nad procesom. Predložio je da se branitelja nađe među "prijateljima suda". Od sudaca je također zatražio da Miloševiću prestanu tolerirati to "što svakoga dana govori da je sud nelegalan".

"Prijatelj suda" Steven Kay usprotivio se nametanju branitelja optuženom protivno njegovoj volji i pravu da se brani sam.

Miloševiću se pred ICTY-em sudi od 12. veljače 2002. po optužnici koja ga u 66 točaka tereti za genocid u BiH te zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu.

Zbog njegovog visokog tlaka, srčanih tegoba i iscrpljenosti, suđenje je prekidano u 12-ak navrata, pa je već na polovici postalo najdulje suđenje za ratne zločine u povijesti međunarodnog prava.

(Hina) xdh ysd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.