Putin: Spremni smo za razgovore o primirju u Ukrajini na temelju sporazuma iz 2022.

Foto: EPA

Indijski premijer Narendra Modi rekao je danas ruskom kolegi Vladimiru Putinu uoči summita BRICS-a da želi mir u Ukrajini i da je New Delhi spreman pomoći da se postigne primirje u najkrvavijem sukobu u Europi od Drugog svjetskog rata.

Putin želi da summit BRICS-a pokaže rastuću moć nezapadnog svijeta nakon što su Sjedinjene Države i njihovi europski i azijski saveznici pokušali izolirati Rusiju zbog rata.

Rusija očekuje da će 22 čelnika, uključivo kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji je već stigao u utorak, sudjelovati na summitu BRICS-a u Kazanju.

"Putin zahvalio Modiju na dolasku"

BRICS, akronim za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, čini 45 posto svjetske populacije i 35 posto svjetske ekonomije.  Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati također su se pridružili ove godine skupini koja želi biti odgovor na političku i ekonomsku moć bogatih nacija Sjeverne Amerike i zapadne Europe. Saudijska Arabija također bi se trebala formalno priključiti.

Putin je zahvalio Modiju što je prihvatio poziv da dođe u Kazanj i rekao da Rusija i Indija dijele "privilegirano strateško partnerstvo".

Modi je zahvalio ruskom predsjedniku na "snažnom prijateljstvu" te pohvalio rastuću suradnju i razvoj BRICS-a ali i naglasio da Indija smatra da bi se sukob u Ukrajini trebao riješiti mirno.

"U stalnom smo kontaktu vezano uz sukob Rusije i Ukrajine", rekao je Modi. "Vjerujemo da se problemi trebaju rješavati samo mirnim putem." "Indija je spremna pružiti svu moguću potporu u vremenu koje dolazi", dodao je, naglasivši da će o tim pitanjima razgovarati s Putinom.

Putin: Zapad je shvatio da će Rusija biti pobjednica

Xi i Putin također su razgovarali o ukrajinskom ratu, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ali nije iznio pojedinosti tog razgovora.

S BRICS-om koji se širi - i listom čekanja potencijalnih članova - među nekima postoji tjeskoba oko toga hoće li širenje učiniti grupu manje efikasnom.

Putin je novinarima koji prate BRICS rekao da Moskva neće trgovati s četiri regije istočne Ukrajine za koje smatra da su ruske i da želi da se njezini dugoročni sigurnosni interesi uzmu u obzir u Europi. Rusija kontrolira oko petine Ukrajine, uključivo Krim, oko 80 posto Donbasa i oko 70 posto regija Zaporižja i Herson.

Putin kaže da je Zapad shvatio da će Rusija biti pobjednica kao i da je otvoren za razgovore utemeljene na nacrtu sporazuma o primirju koji je postignut u Istanbulu u travnju 2022. On se temeljio na ruskom inzistiranju da Ukrajina ne bude dio NATO-a te da se prizna aneksija Krima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.