ISW: Rusi su sastavili 30 km dugačak "carski vlak". Pripremaju se za ukrajinski napad

Na fotografiji se ne nalazi vlak opisan u tekstu. Ilustracija: EPA

INSTITUT za proučavanje rata (ISW) u svojoj najnovijoj analizi stanja u Ukrajini tvrdi kako su ruske snage izgradile 30 kilometara dugu barijeru nazvanu "carski vlak" u okupiranoj Donjeckoj oblasti. 

Američki think tank pretpostavlja da će barijera služiti kao obrambena linija od budućih ukrajinskih napada. Satelitske snimke od 10. svibnja 2023. te 6. i 10. veljače 2024. pokazuju da su ruske snage tijekom proteklih devet mjeseci postavile dugi niz vagona koji se proteže od okupirane Olenivke do Volnovahe. 

Rusi na tom području ostvarili marginalne dobitke

Ukrajinski izvor je izvijestio da su Rusi sastavili više od 2100 teretnih vagona u vlak dug 30 kilometara. Izvor je dodao kako je sastavljanje vlaka započelo u srpnju prošle godine. Željeznička pruga između Olenivke i Volnovahe je na jednom svom dijelu udaljena otprilike šest kilometara od prve linije.

To područje fronte bilo je relativno neaktivno kad su ruske snage započele sastavljanje vlaka. Rusi su nedavno na tom području ostvarili marginalne teritorijalne dobitke. ISW upozorava kako se ne smije zanemariti mogućnost da će sastavljeni vlak imati i neke druge namjene, osim da posluži kao barijera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.