Italija i Švicarska mijenjaju granicu zbog klimatskih promjena

Foto: EPA

Švicarska i Italija prekrojile su dio svoje granice u Alpama zbog otapanja ledenjaka uzrokovanog klimatskim promjenama. Dio granice nalazit će se ispod Matterhorna, jedne od najviših planina u Europi, u blizini brojnih popularnih skijališta.

Veliki dijelovi švicarsko-talijanske granice određeni su grebenima ledenjaka ili područjima vječnog snijega, ali topljenje ledenjaka uzrokovalo je pomicanje ovih prirodnih granica, što je dovelo do toga da obje zemlje traže ispravljanje granice. Švicarska je u petak službeno odobrila sporazum o promjeni, no Italija to tek treba učiniti. Ovo slijedi nakon nacrta sporazuma zajedničke švicarsko-talijanske komisije iz svibnja prošle godine.

Golemi gubici volumena ledenjaka

Statistika objavljena prošlog rujna pokazala je da su švicarski ledenjaci izgubili 4% svog volumena u 2023., što je drugi najveći gubitak nakon rekordnog topljenja 2022. od 6%.

Švicarska svake godine izdaje izvješće o praćenju ledenjaka (Glamos), u kojem se rekordni gubici pripisuju uzastopnim vrlo toplim ljetima i vrlo maloj količini snijega 2022. godine. Istraživači kažu da će se topljenje samo ubrzati ako se ovakvi vremenski obrasci nastave.

Švicarska je u petak priopćila da su redefinirane granice sastavljene u skladu s gospodarskim interesima obiju strana. Smatra se da će promjena granice pomoći objema zemljama da odrede koja je odgovorna za održavanje određenih prirodnih područja.

Švicarsko-talijanske granice bit će promijenjene u blizini Matterhorna i popularnih skijališta, uključujući Zermatt. Točne promjene granica bit će objavljene u sporazumu nakon što ga obje zemlje potpišu.

"Malo je vjerojatno da se ledenjaci mogu spasiti"

Švicarska kaže da je u Italiji u tijeku postupak odobravanja potpisivanja sporazuma. Prošle je godine Glamos upozorio da se neki švicarski ledenjaci smanjuju tako brzo da je malo vjerojatno da se mogu spasiti, čak i ako se globalne temperature zadrže unutar ciljanog porasta od 1.5 Celzijevih stupnjeva prema Pariškom klimatskom sporazumu.

Stručnjaci kažu da bi bez smanjenja stakleničkih plinova povezanih s globalnim promjenama veći ledenjaci poput Aletscha - koji nije na granici - mogli nestati unutar jedne generacije. Na švicarskim ledenjacima posljednjih je godina došlo do brojnih otkrića zbog njihova otapanja i brzog skupljanja.

U srpnju prošle godine potvrđeno je da su ljudski ostaci pronađeni u blizini Matterhorna pripadali njemačkom alpinistu nestalom 1986. Penjači koji su prelazili ledenjak Theodul iznad Zermatta primijetili su planinarsku čizmu i dereze kako izviruju iz leda.

Godine 2022. olupina aviona koji se srušio 1968. izronila je iz ledenjaka Aletscha, a tijelo nestalog britanskog penjača Jonathana Convillea otkrio je 2014. godine pilot helikoptera koji je uočio nešto neobično dok je dostavljao zalihe u planinarski dom na Matterhornu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.