Radnice daruvarske tvrtke bez posla. "Šefica je lagala, nećemo dobiti plaću za rujan"

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Danas je daruvarska tekstilna tvrtka Leonarda prestala s radom te je čak 30 žena ostalo bez posla. Kako piše MojPortal, žene koje su do tamo sve do petka uredno radile i koje su danas otišle na posao, kazale su da im je poručeno kako neće dobiti plaću za odrađeni rujan.

Radnica Ljiljana Franjić (51), koja je u Leonardi radila zadnjih 17 godina, pojašnjava da gori kraj radnog vijeka u toj domaćoj tvrtki nije mogla ni zamisliti.

 

"Direktorica je obećala da ćemo dobiti plaću za rujan"

"Dijana Pustajić, naša direktorica, posjetila nas je 23. rujna i obavijestila nas da se Benetton u Osijeku zatvara te da neće više za nas biti posla jer su zaustavljene narudžbe i dostave. Rekla je da je prisiljena zatvoriti tvrtku.

Zamolila nas je da ostanemo raditi do kraja mjeseca kako bismo završili posao do kraja. Obećala je tada da ćemo uredno dobiti plaću za rujan. Sve su žene pristale na to da odrade do kraja mjeseca jer im novac treba", govori Ljiljana za MojPortal.

"U oči nam je lagala"

No, radnice govore kako se situacija promijenila. Navode da se direktorica jutros pojavila u Leonardi u Daruvaru te kazala zaposlenicama da neće dobiti plaću za rujan zbog blokiranog računa.

"To je ono što nas je najviše pogodilo. Mi od toga živimo! Uredno smo odradili svoje do kraja, a ona nam je u oči lagala. Cijeli prošli tjedan znala je da nam neće isplatiti plaću.

Mi smo znale da smo izgubile posao, no svejedno smo do kraja ostale fer i nismo ju ostavili na cjedilu. Odradili smo svoje i čekali tu plaću da bi nam danas priopćila da je neće isplatiti", kaže Ljiljana i dodaje da je direktorica još 25. rujna znala za blokirani račun.

Inače, Ljiljana je postala udovica u siječnju.

"Rekla mi je da sam dobra radnica. Sada sam ostala bez ičega zbog laganja direktorice"

"Imam pravo na obiteljsku mirovinu, no ona je vrlo mala, iznosi 200 eura. Početkom rujna upitala sam svoju direktoricu mogu li raditi na pola radnog vremena, odnosno na 4 sata kako bi ostvarila pravo na korištenje obiteljske mirovine.

Pojasnila sam joj da bi mi to otvorilo mogućnost potražiti još jedan honorarni posao. Rekla mi je da sam dobar radnik i da ostanem na puno radno vrijeme. A sada sam ostala bez ičega laganjem direktorice", govori Ljiljana.

"Sramota je što nam je to napravila. Svaka od nas 30 ima svoju priču i svoje probleme", zaključuje 51-godišnja Ljiljana koja kaže da je zdrava i vitalna te da samo želi raditi i za svoj rad biti plaćena.

Odgovor direktorice

MojPortal je o svemu pitao direktoricu Dijanu Pustajić koja nam je rekla kako će odgovore na naša pitanja dostaviti pismenim putem. U mailu je Pustajić upitana koji je razlog zatvaranja pogona i koliko je točno radnica ostalo bez posla? Hoće li radnice dobiti plaću za odrađeni rujan? 

Je li istina da im je prošli ponedjeljak obećala da će dobiti plaću i molila ih da ostanu raditi do kraja mjeseca, a danas im priopćila da nema plaću otkud isplatiti? Te, naposljetku, ako je to istina, na koji način se žene mogu namiriti? Kakav je pravni slijed, odnosno postoji li uopće mogućnost da dobiju plaću za mjesec koji su uredno odradile?

"Poslovni partner društva je unatrag 10 dana obavijestio društvo o smanjenju opsega poslovanja kod poslovnog partnera te da nije u mogućnosti osigurati nove narudžbe čime je društvo ostalo dugoročno bez sigurnih prihoda. Stoga je uprava donijela odluku o prestanku poslovanja i otkazu za sve radnice, njih 30, kako bi se izbjegla daljnja akumulacija troškova.

 odnosu na nedospjela potraživanja radnika za plaću za rujan, zbog blokade žiro računa društva,nije izvjesno kada će i u kojem iznosu biti isplaćene plaće. Ukoliko nakon dospijeća plaće ne budu isplaćene, društvo će u ime radnika ostvarivati njihova prava na isplatu putem Agencije za osiguranje radničkih potraživanja", odgovorila je Pustajić.

Pomoć Grada

Daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček komentirao je situaciju u kojoj se našlo 30 radnica.

"Najvažnije nam je svima, naravno zdravlje, a onda posao koji osigurava egzistenciju. Nikome nije jednostavno. Razumijem i poslodavca kojem je otkazan ugovor od naručitelja. Koliko čujem, to se događa na razini Hrvatske, a ne samo u Daruvaru. U međuvremenu sam se čuo i s više većih poslodavaca u našem gradu koji su iskazali interes zaposliti veći broj osoba.

Konkretno, s Daruvarskim toplicama, Iridom, Daruvarskom pivovarom, tekstilnom industrijom Vesna, a određeni broj trgovina u gradu također traže zaposlenice. Vjerujem da je tržište rada dovoljno aktivno i fleksibilno i da može prihvatiti veći broj radnica koje su ostale bez posla. Šok je za žene koje su nakon 5, 10 ili 20 godina ostale bez svog posla.

Za sve one koje se ne snađu na ovaj način, postoji mogućnost da dobiju financijsku pomoć Grada, a znam i da imaju pravo primati naknadu sa HZZ-a neko vrijeme. U svemu tome siguran sam da će naši poslodavci uvijek radije dati posao domaćem čovjeku nego tražiti zaposlenike na stranom tržištu rada", rekao je gradonačelnik Daruvara za MojPortal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.