Izraelska ofenziva ne jenjava, u napadima poginulo 540 ljudi među kojima i 14 djece

NAKON desetodnevnog pokolja u Gazi, broj mrtvih Palestinaca u Gazi popeo se na brojku od 540, uključujući i 200 civila, među kojima se samo u današnjem napadu našlo i četrnaestero djece.

Od početka zračno-kopnene vojne operacije, Izraelci su imali samo pet žrtava, a dosad su zauzeli sve visoke zgrade i napali kuće, džamije i skrivene podzemne tunele. Istodobno njihova ofenziva ne pokazuje znakove slabljenja, prenose svjetski mediji.

Unatoč svemu tome, Hamas i dalje nastavlja s raketiranjem južnog Izraela, a danas su primjerice ispalili više od deset raketa na to područje, od kojih je jedna pogodila prazan vrtić u gradu Ashdodu. Palestinci su obećali kako će izraelske vojnike čekati "iza svakog ugla i u svakoj ulici", prenosi Associated Press.

Izraelski ministar obrane danas je rekao kako će ofenziva trajati sve dok se ne postigne "mir i spokoj" za stanovnike južnog Izraela. Otkako je počela kopnena ofenziva na pojas Gaze, u napadima je poginulo 80 osoba, od kojih su čak 70 njih civili, priopćili su palestinski dužnosnici, što je izazvalo dodatno zgražanje međunarodne zajednice.

Bush podupire Izrael, a njegova administracija primirje

"Situacija koja se trenutno odvija u pojasu Gaze, izazvana je od strane Hamasa. Izrael se samo želi obraniti", istaknuo je američki predsjednik George W. Bush, dok njegova administracija, s druge strane, pokušava pronaći rješenje za primirje.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack, kazao je da SAD pokušavaju naći rješenje za primirje u kojem bi Hamas prestao s raketnim napadima s jedne strane i otvaranjem graničnih prijelaza na području Gaze od strane Izraela, s druge strane. Postoji i treći problem, a to su podzemni tuneli iz Egipta u Gazu, s kojim bi se isto tako trebalo pozabaviti i putem kojih Hamas krijumčari oružje i materijal, istaknuo je McCormack.

"Ulažemo velike napore po rješenju ta tri pitanja. Želja nam je postizanje dogovora oko ta tri cilja u međunarodnoj zajednici", zaključio je McCormack.

Sarkozy i ostatak međunarodne zajednice traže prekid vatre

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, danas se susreo s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom te je prozvao Hamas za izazivanje sukoba, ali isto tako je osudio i uporabu kopnenih snaga od strane Izraela.

"Mi u Europi želimo prekid sukoba što je prije moguće, a svi mi dobro znamo da što više vrijeme odmiče, to je manja šansa za postizanje mira", rekao je Sarkozy te je dodao kako svi moraju shvatiti da novonastali sukob nije samo izraelsko-palestinski problem, već globalni problem, prenosi Ynetnews.com.

"Izrael je jak i on mora riskirati primirje", inzistirao je Sarkozy i dodao kako je on sigurnost te države uvijek smatrao prioritetom.

Humanitarna katastrofa

Stanje u Gazi je iznimno loše i čitavo područje ostalo je bez izvora struje. Sve bolnice u Gazi rade bez struje već 48 sati, a pomoćni generatori su isto tako na na rubu kolapsa, priopćeno je iz UN-a.

Ukoliko generatori otkažu, samo u glavnoj bolnici Shifa u Gaza Cityju, direktno će biti ugroženo 70 života priključenih na aparate za održavanje života, uključujući i 30 novorođenčadi. UN također navodi kako konstantni tenkovski i zračni napadi sprječavaju medicinsko osoblje u transportu ranjenih.

Pojavio se i problem u dostavljanju hrane i ostale humanitarne pomoći, za što je vojna glasnogovornica Avital Leibovitz optužila Hamas, rekavši kako ne raznosi humanitarnu hranu po razorenim područjima. "Oni kažu da su ceste blokirane ali ne navode zašto nisu blokirane za ispaljivanje raketa", kazala je Leibovitz.

Svjetski program za opskrbu hranom (WFP), od izraelskih vlasti zatražio je propuštanje više kamiona s prijeko potrebnom hranom, kako bi stigla do onih kojima je prijeko potrebna.

B.V.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.