Izvješće: EU treba masovne investicije, sve više zaostaje za SAD-om i Kinom

Ilustracija: EPA

Europska unija će trebati masovno investirati kako bi zaustavila sve veće zaostajanje za Sjedinjenim Državama i Kinom, rekao je danas Mario Draghi predstavljajući svoje izvješće o konkurentnosti europskog gospodarstva.

Investicije bi Unija trebala financirati zajedničkim zaduživanjem po uzoru na instrument EU sljedeće generacije koji je osmišljen za oporavak od pandemije, ocijenio je Draghi.

"Ako se steknu institucionalni i politički uvjeti, Europska unija bi trebala nastaviti sa zajedničkim zaduživanjem po modelu EU sljedeće generacije", rekao je Draghi, kojeg je Komisija prije godinu dana angažirala da pripremi izvješće o konkurentnosti.

"Sredstva namaknuta zajedničkim zaduživanjem koristila bi se za povećanje konkurentnosti i sigurnosti", dodao je bivši predsjednik Europske središnje banke i bivši talijanski premijer.

"Europi su potrebne goleme investicije"

Njegovo izvješće očekivalo se još početkom ovoga ljeta, ali je objavljivanje odgođeno očito kako ne bi utjecalo na europske izbore i na izbor predsjednika Komisije za sljedeći petogodišnji mandat. Očekuje se da će se nova Komisija Ursule von der Leyen uvelike oslanjati na preporuke iz ovoga izvješća.

Draghi je rekao da su Europi potrebne goleme investicije, najmanje 750 do 800 dodatnih milijardi eura godišnje.

Ti iznosi predstavljaju između 4.4 do 4.7 posto BDP-a EU, znatno više nego što je iznosio Marshallov plan od 1948. do 1951. za obnovu zapadne Europe koji je tada iznosio 1 do 2 posto BDP-a, navodi se u izvješću od 400 stranica.

Draghi je istaknuo da Europa već dulje zaostaje za svojim konkurentima i ako se nešto brzo ne poduzme, EU će izgubiti razlog svog postojanja.

"Temeljne vrijednosti EU su prosperitet, ravnopravnost, sloboda, mir, demokracija i održivi okoliš. Ako Europa ne bude u stanju jamčiti za te vrijednosti, izgubit će razlog svoga postojanja", rekao je Draghi.

Draghi kaže da je Europa dugo ignorirala usporavanje svoga gospodarskog rasta.

"Sada to više ne možemo ignorirati, promijenili su se uvjeti, usporava se svjetska trgovina, jako se usporava rast Kine, koja je sve manje otvorena za Europu, a izgubili smo i glavnog opskrbljivača energijom, Rusiju", kaže Draghi.

"Ako Europa ne uspije povećati produktivnost, morat ćemo smanjiti ambicije. Nećemo moći istodobno biti predvodnik u novim tehnologijama, model za klimatsku odgovornost i biti neovisni čimbenik na globalnoj sceni. Nećemo moći financirati naš socijalni model", rekao je Draghi.

Šire odlučivanje kvalificiranom većinom

Zbog sporosti u odlučivanju na razini EU, Draghi predlaže veću koordinaciju i povećanje broja područja o kojima se odlučuje kvalificiranom većinom tamo gdje nije moguće postići konsenzus te omogućavanje tješnje suradnje između onih članica koje to žele.

"Treba osigurati efikasnu političku koordinaciju kod zajedničkih ciljeva, koristeći  postojeće postupke odlučivanja na novi način tako da one članice koje žele mogu ići brže od ostalih", rekao je Draghi.

"Pravilo o jednoglasnosti spriječilo je mnoge napore u pogledu dubljih integracija između država članica", kaže Draghi.

Bivši predsjednik Europske središnje banke kaže da EU mora snažnije raditi na poticanju inovacija, smanjiti cijene energije, nastaviti s dekarbonizacijom gospodarstva, smanjiti ovisnost o drugima kada je riječ o kritičnim sirovinama te povećati investicije u obranu.

Za poticanje inovacija Draghi predlaže uspostavu istinske Unije tržišta kapitala kako bi se mobilizirao privatni kapital.

Draghijevo izvješće sadrži oko 170 konkretnih preporuka koje bi trebalo provesti kako EU ne bi izgubila korak sa svojim konkurentima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.