Putin: Rusija i Iran žele uspostaviti multipolarni svjetski poredak

Foto: Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je jačanje trgovinske i gospodarske suradnje glavni prioritet u odnosima s Iranom, javlja Anadolu.

Tijekom sastanka s iranskim predsjednikom Masoudom Pezeškijanom na marginama summita BRICS-a 2024. u Kazanu, Putin je rekao da je međuvladina komisija zadužena za provedbu različitih projekata.

Putin je također spomenuo, među ostalim važnim rusko-iranskim zajedničkim projektima, razvoj iranske željezničke infrastrukture u sklopu promicanja velikog projekta međunarodnog prometnog koridora Sjever-Jug, kao i izgradnju druge i treće elektrane Bushehr.

"Rusija i Iran su ujedinjeni u želji da uspostave multipolarni svjetski poredak"

Ruski predsjednik izrazio je optimizam da će Sporazum o slobodnoj trgovini između Irana i Euroazijske ekonomske unije biti potpisan do kraja ove godine.

"Općenito, želio bih naglasiti da su pristupi Rusije i Irana globalnoj agendi manje-više slični ili identični. Ujedinjeni smo u želji da uspostavimo pravedni multipolarni svjetski poredak, poštujemo međunarodne norme i zadržimo središnju ulogu Ujedinjenih naroda", rekao je Putin.

Pezeškijan je rekao da je osobno nadzirao provedbu određenih sporazuma jer odnose s Rusijom smatra "strateškim".

"Naši odnosi su strateške prirode - u interesu je naših zemalja da zajedno koračamo naprijed. Naš dragi susjed Rusija je velika zemlja", rekao je Pezeškijan.

Putin pozvao Madura da razvije financijske i bankarske veze između Rusije i Venezuele

Iranski predsjednik pozvao je na veću suradnju unutar BRICS-a i drugih formata te izrazio nadu da će novi rusko-iranski međudržavni sporazum uskoro biti potpisan.

Na odvojenom sastanku sa svojim venezuelanskim kolegom, Putin je pozvao Nicolasa Madura da razvije financijske i bankarske veze između dviju zemalja na temelju nacionalnih valuta.

Ruski je predsjednik pohvalio Venezuelu kao "jednog od dugotrajnih pouzdanih partnera Rusije u Latinskoj Americi i svijetu u cjelini", istaknuvši da odnosi strateškog partnerstva između njihovih zemalja nastavljaju jačati.

Maduro: Mi tražimo ravnotežu u svijetu

"Uzajamno korisna suradnja razvija se u svim smjerovima. Raste i obujam bilateralne trgovine, a realiziraju se brojni projekti u energetskom sektoru, farmaciji, transportu, u području mirnog svemira, novih tehnologija", naglasio je Putin.

Maduro je rekao da njegova nacija slijedi put BRICS-a i traži ravnotežu u svijetu.

Najavio je međuvladin sastanak Rusije i Venezuele za 7. studenog, istaknuvši kako očekuje da će razgovori doprinijeti postizanju "uspjeha na svim područjima suradnje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.