Lukašenko ne vjeruje da sjevernokorejski vojnici stižu u rat. "To bi bila eskalacija"

Foto: EPA

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dao je intervju za BBC na marginama summita BRICS, koji se održava u ruskom Kazanju.

Odgovorio je na tvrdnje da tisuće sjevernokorejskih vojnika pristiže u Rusiju kako bi pomogli ruskoj vojsci u ratu protiv Ukrajine.

"Gluposti", odgovorio je Lukašenko. “Znajući njegov karakter, Putin nikada ne bi pokušao uvjeriti drugu zemlju da uključi svoju vojsku u rusku specijalnu operaciju u Ukrajini", dodaje.

Lukašenko: Dolazak sjevernokorejskih vojnika značio bi eskalaciju sukoba

“To bi bio korak prema eskalaciji sukoba kada bi se oružane snage bilo koje zemlje, pa čak i Bjelorusije, našle unutar sukoba”, odgovorio je Aleksandar Lukašenko. “Čak i da se uključimo u rat, to bi bio put u eskalaciju. Zašto? Zato što bi vi, Anglosaksonci, odmah rekli da se na jednoj strani umiješala još jedna država... pa bi NATO trupe bile raspoređene u Ukrajinu", kaže Lukašenko.

Novinar ga je pitao je li Vladimir Putin ikada tražio od Lukašenka da osigura bjeloruske trupe za rat Kremlja u Ukrajini. "Nikada. Ni on, ni bivši ministar obrane Sergej Šojgu, ni sadašnji ministar obrane Andrej Belousov nikada nisu postavili to pitanje”, kaže Lukašenko.

Ipak, Lukašenko je potvrdio kako nema ništa protiv da Rusija koristi bjeloruski teritorij u invaziji na Ukrajinu (on invaziju naziva specijalnom operacijom), kod povlačenja ili transfera ruskih snaga. Rekao je da Putin nikada ne bi upotrebio taktičko nuklearno oružje, pogotovo ne s teritorija Bjelorusije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.