U 10 godina brutalno narasle stanarine u EU. "Imamo akutne probleme, a rješenja nema"

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Priuštivo stanovanje nametnulo se kao jedna od ključnih tema rasprave o ulozi gradova u razvoju Unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u kojoj su hrvatski eurozastupnici podržali snažnije financiranje takve stanogradnje iz fondova EU.

Usporedno s konferencijom europskih gradonačelnika  koja se početkom tjedna održala u Strasbourgu, Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu održao raspravu  "Važna uloga gradova u regija u EU - za zeleni, socijalni i prosperitetni lokalni razvoj" koju je ispred kluba zastupnika Zelenih inicirao hrvatski eurozastupnik Gordan Bosanac, izabran na listi Možemo. 

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynerds je, otvarajući raspravu, istaknuo kako se gradovi u Europi, bez obzira na visok BDP, suočavaju s "akutnim zagušenjem, onečišćenjem, pritiskom na javne usluge, stambenim problemima i džepovima siromaštva i socijalne isključenosti koje je teško riješiti".

Nova Europska komisija je najavila da će priuštivo stanovanje, jedno od gorućih problema europskih gradova, biti među prioritetima njezinog novog mandata, te da to planira postići promjenom regulacija, investicijama i preusmjerivanjem sredstava. U novom sastavu EK-a po prvi put sjedit će i povjerenik za stanovanje – taj resor bi trebao voditi danski socijaldemokrat Dan Jørgensen.

U 10 godina cijene nekretnina u EU narasle za 49 posto

U posljednjih deset godina cijene nekretnina narasle su za 49 posto, a stanarine za 24 posto na razini cijele Unije, stoji na stranicama Komisije. U istom razdoblju su se cijene u sedam članica udvostručile. Kriza stanovanja već je u Europi prisutna nekoliko desetljeća, no pogoršana je inflatornim pritiscima nakon pandemije koronavirusa i ruske agresije na Ukrajinu.

Čelnica Komisije Ursula von der Leyen je svom programu predložila udvostručenje takozvanog kohezijskog financiranja namijenjenog novim pristupačnim stanovima, te da Europska investicijska banka pokrene paneuropsku investicijsku platformu za usmjeravanje više javnih i privatnih ulaganja u pristupačne i održive stambene sheme.

Inicijativa uživa široku potporu zastupnika u Europskom parlamentu a razilaženja se ukazuju tek u pitanju izvora financiranja.

Bosanac: Kohezijski fond može se brzo "upogoniti" za priuštivo stanovanje

Bosanac je uoči rasprave za Hinu pojasnio kao se još uvijek čeka reakcija Komisije na prijedlog da se priuštivo stanovanje financira iz kohezijskog fonda što do sada nije bio slučaj.

"To je najveći kohezijski fond, kroz koji može otići velika ulaganja, ne ova mala koja su do sada išla, da se ono tvori. Sada je eksplicitno zabranjeno da se taj novac koristi za izgradnju novih stanova", rekao je Bosanac.

"Taj fond je već tu. On je mehanizam koji otključamo s amandmanom i sredstva mogu ići", kaže Bosanac a na možebitnu primjedbu da takav izvor neće zadovoljiti razvijenije članice kojima nije prvenstveno namijenjen kaže da je moguće da "EIB više financira zapadnoeuropske, a da se mi oslonimo na koheziju".

"To je sad pred nama da se dogovaramo, ali kohezijski fond je prilika jer bi se mogao relativno brzo upogoniti za to financiranje i izgradnju stanova".

Brnjac: Cilj mi je povećati sredstva za priuštivo stanovanje

HDZ-ova eurozastupnica Nikolina Brnjac također podržava preusmjeravanje sredstava iz kohezijskih politika koja bi bila isključivo za „održivo priuštivo stanovanje”, kroz model koji mora biti „specifičan za svaku državu”.

U raspravi je rekla da je, "kako bismo potaknuli ravnomjeran razvoj gradova, ključno nastaviti jačati kohezijsku politiku i osigurati da se u predstojećem razdoblju smanji birokratsko opterećenje te pojača usmjerenost na strateške ciljeve, kao što je npr. pristupačno stanovanje".

"Međutim, treba jasno reći da to pojednostavljenje ne smije ići u smjeru smanjenja nadzora nad trošenjem europskih sredstava", napomenula je Brnjac.

HDZ-ova eurozastupnica je  za Hinu, međutim, istaknula da se kohezijska politika ostvaruje kroz više fondova te da, za razliku od kohezijskog fonda, Europski fond za regionalni razvoj već dopušta takva ulaganja.

Kako je čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen sama rekla prigodom svog reizbora, stambeno pitanje nije do sada bilo nadležnost Bruxellesa. Brnjac ističe da je priuštivo stanovanje u međuvremenu postalo "važno demografsko pitanje jer je ta kriza zahvatila sve države članice".

"Europska pučka stranka u potpunosti stoji iza toga (financiranja priuštivog stanovanja iz EU fondova). Predsjednica Europske komisije dolazi iz EPP-a. U samim njezinim smjernicama (...) stoji da će omogućiti onim članicama koji to smatraju da trebaju, da se u tu svrhu udvostruče sredstva iz kohezijske politike", kaže Brnjac. 

"Stav EPP-a je da moramo to uspostaviti kroz kohezijsku politiku. Ne govorim kroz kohezijski fond zato što se Kohezijska politika sastoji od Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda i Kohezijskog fonda. Mi već sada kroz EFRR-a imamo tu mogućnost, otprilike, za 40 milijuna eura. Meni je cilj kroz moj rad da se u sljedećem EU proračunu sredstva za priuštivo stanovanje još više povećaju", tumači Brnjac.

Bosanac, međutim, smatra da to nije dovoljan iznos te da za rješavanje ove krize treba osloboditi više novaca i zalaže se za izmjenu članka 7. stavka 5. Uredbe o EFRR-i i Kohezijskom fondu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.