Jeličić je lagao Uskoku. "Za to se ide u zatvor"

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Bivši nogometaš Joško Jeličić na jučerašnjem suđenju braći Mamić i ostalima u aferi Dinamo 2 je rekao kako tijekom istrage na ispitivanju u Uskoku nije govorio istinu o uvjetima svoje financijske nagodbe s Dinamom jer je bio u strahu i plašio se moguće kaznene odgovornosti.

Lagao jer se bojao kaznene odgovornosti

>> Joško Jeličić na suđenju Mamićima: Lagao sam Uskoku, bio sam prestrašen i šokiran

U iskazu na osječkom Županijskom sudu kazao je da mu je Dinamo, zbog neispunjavanja ugovornih obaveza, ostao dužan 844 tisuće eura, ali je nakon neuspjelog prvostupanjskog suđenja pristao na nagodbu i isplatu 200 tisuća eura,

U iskazu 2016. inspektorima Uskoka je govorio da su ga kontaktirale dvije osobe iz Engleske i pitale je li spreman prenijeti im svoja potraživanja prema Dinamu. Prema tom iskazu, ponovo se sastao s te dvije osobe iz Engleske, potvrdio prepuštanje svojih potraživanja te otišao do njihovog automobila, gdje su mu dali novac

Jeličić je na suđenju ponovio kako je o nagodbi razgovarao sa Zdravkom Mamićem, koji mu je isplatio 200 tisuća eura u gotovini, a da je iskaz u Uskoku, kada je pričao o "nekim Englezima i drugim pojedinostima", rekao isključivo iz straha i pravnog neiskustva, jer se bojao kaznene odgovornosti.

"Nikakvi Englezi nisu postojali niti sam s njima pregovarao o potraživanjima. Ovi Englezi su isključivo plod moga straha od kaznene odgovornosti, jer sam u preambuli dokumenta vidio da se radi o nekoj tvrtki iz Engleske, i to sam rekao da zaštitim sebe", rekao je na suđenju Jeličić.

Na upit odvjetnika Zdravka Mamića Filipa Glavaša znači li to da je u istrazi 2016. godine lagao Uskoku, Jeličić je potvrdio kako tada "nije govorio istinu".

Zakon je jasan

Jeličić, dakle, na suđenju govori da je lagao prije osam godina i tu laž sad spominje kao da je normalno lagati tužiteljima. Hoće li Jeličić snositi odgovornost jer je lagao istražiteljima Uskoka?

Članak 305. Kaznenog zakona Republike Hrvatske propisuje da je svaka osoba koja svjesno iznosi neistinite činjenice ili prikriva istinite činjenice tijekom svjedočenja ili u službenom postupku kažnjiva zatvorskom kaznom. Prema tome, Jeličiću prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nobilo: Ovo je lažni iskaz, to je kazneno djelo

O ovoj smo temi kratko popričali s nekadašnjim državnim odvjetnikom Antom Nobilom.

"Tu se sigurno radi o kaznenom djelu davanja lažnog iskaza. No on je nešto pričao da je bio u strahu, da se htio zaštititi. Možda mu u novoj istrazi to bude neki argument, možda navede da je bio pod određenom prisilom... To sad ne znamo. Ono što sigurno znamo jest da je suštinski ovo kazneno djelo lažnog iskaza. On je priznao da je dao lažni iskaz", rekao je Nobilo.

Pitamo ga znači li to da će ići u zatvor.

"Kazna zatvora od šest mjeseci jest minimalna, ali u praksi ipak nije tako. Ako nije osuđivan u prošlosti, obično budu uvjetne presude. No nema garancije, naravno. Ali mogla bi se očekivati uvjetna osuda", dodao je.

Pitali smo ga tko sad pokreće novi postupak. "Radi se o Općinskom državnom odvjetništvu koje je nadležno za teritorij suda kojem je dan lažni iskaz", objasnio je Nobilo.

Bitna je razlika između Jeličića s jedne te Modrića i Lovrena s druge strane

Podsjetimo kako su se u naizgled sličnoj situaciji našli i nogometaši Luka Modrić i Dejan Lovren. Državno odvjetništvo dvaput je dizalo optužnice za lažno svjedočenje protiv njih dvojice, a oba puta su ih odbacili zagrebački sudovi, pa suđenja nije ni bilo.

Foto: Luka Šangulin/Index

Podsjetimo, u istrazi su njihove izjave bile prilično inkriminirajuće za Mamića, no onda su tijekom glavne rasprave na sudu obojica iznijeli različite tvrdnje od onih koje su dali tijekom istrage, posebno Modrić, te su tako išli u korist Mamiću.

Optužnice protiv obojice odbačene su 2018. godine na zagrebačkim sudovima jer sudski postupak protiv Mamića nije bio okončan. Dvije godine kasnije, nakon što je Zdravko Mamić za izvlačenje 118 milijuna kuna iz Dinama pravomoćno osuđen na 6.5 godina zatvora, a njegov brat Zoran na četiri godine i 10 mjeseci, podignuta je nova optužnica.

Njome se Modrića i Lovrena opet teretilo da su lažno svjedočili. Modrić je uz ostalo rekao da je pogrešno interpretiran njegov prvi iskaz u kojemu je de facto teretio Mamića, da je govorio o stvarima u koje se najbolje ne razumije te da je bio ispitan nakon puta, pa je bio umoran i nije pazio što sve ulazi u zapisnik.

Ni u jednom trenutku ni Modrić ni Lovren nisu priznali da su lagali. Jeličić je izričito to kazao, zbog čega se očekuje da će snositi pravne posljedice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.