HDZ-ovci demonstrativno otišli s Odbora za obranu. "Ovo je prvorazredni skandal"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar obrane Ivan Anušić i zastupnici vladajuće većine napustili su sjednicu saborskog Odbora za obranu budući da, kako je rekao Anušić, bez načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomira Kundida "nema smisla" nastaviti raspravu o sudjelovanju Hrvatske u NSATU misiji.

''S nama danas nije načelnik Glavnog stožera koji je najupućeniji u misiju o kojoj trebamo raspravljati i koji je trebao pojasniti što ta misija predstavlja i na koji bi način bili uključeni'', rekao je ministar Anušić na sjednici odbora nakon što je predsjednik Republike zabranio dolazak načelniku Kundidu.

''Zakazat ćemo novi sastanak pa ćemo ponovno pokušati dobiti načelnika GS-a i nadamo se da mu se neće dogoditi ovo što mu se danas dogodilo'', dodao je resorni ministar.

 

Deur: Predstavnici Ureda predsjednika "nisu relevantni"

Članovi odbora trebali su raspravljati o sudjelovanju Hrvatske vojske u misiji sigurnosne i obučne potpore za Ukrajinu, a na sjednicu su kao predstavnici Ureda predsjednika došli glasnogovornik Nikola Jelić i predstojnik Ureda Orsat Miljanić.

Ante Deur iz kluba HDZ-a složio se s ministrom obrane da je general Kundid ključan za raspravu o ovoj važnoj temi.

''Zabrana načelniku GS-a da dođe na sjednicu pokazuje da predsjednik uzurpira svoju ulogu. Predstavnici njegova ureda s nama ovdje nisu relevantni. Dok ne dođe načelnik, nema smisla nastaviti'', rekao je Deur. 

Zbog toga i neslaganja s dnevnim redom, što je iskazao Deur, kao i nezadovoljstva nedolaskom Kundida, predsjednik Odbora za obranu Arsen Bauk odobrio je pauzu od 10 minuta, nakon koje je prvi na riječ došao ministar obrane Ivan Anušić. 

HDZ-ovci i partneri otišli

No, ministar Anušić i zastupnici vladajuće većine poručili su da se, zbog izostanka Kundida, neće vraćati na sjednicu. Sjednica je potom prekinuta na pola sata nakon što je Mostov Miro Bulj zatražio stanku. 

''Glavni problem je što se potiho Hrvatska vojska pokušava ugurati u rat. Igrokazi nisu na čast ni saborskim zastupnicima, ni predsjedniku, ni ministru obrane ni vojsci", ustvrdio je Bulj.

Na odlazak ministra obrane Ivana Anušića sa sjednice Odbora za obranu osvrnuo se Orsat Miljenić rekavši da očito sam ne može ništa objasniti pa je pobjegao. 

"Očito svjestan situacije u kojoj je, pobjegao je. Ispada da bez načelnika Glavnog stožera ne može ništa obrazložiti. Ministar ima tisuću ljudi pod sobom, hodao je po NATO sjednicama oko toga, ali očito ne zna to obrazložiti bez načelnika Glavnog stožera", rekao je.

Miljenić: Predsjednik Milanović neće dopustiti politizaciju vojske

Miljanić je naglasio i da predsjednik Milanović ni prije ni sada nije i neće dozvoljavati politizaciju vojske.

"Krenulo se u potpuno krivom smjeru, pokazuje se tendencija HDZ-a da okupira sve institucije i vojsku pretvori u svoje poslušnike. Ako je ovo demokracija, odgovarajte za svoje odluke, dođite ovdje i obrazložite svoje odluke. Sakrivate se iza načelnika, ne znate o čemu pričate. Ovo je opet pokušaj skretanja s bitne teme. Sad je tema pokušaj HDZ-a da politizira načelnika Glavnog stožera", ocijenio je Miljanić.

"Političari donose odluku o ovim pitanjima, ne vojnici, njima tu nije mjesto, oni izvršavaju zapovijedi. Njih se može pitati treba li im oprema, a na političarima je da im udovolje. Ali vojnik da tumači je li misija potrebna ili ne za mir, to ne dolazi u obzir", zaključio je Miljanić i taj pokušaj vladajućih ocijenio sramotnim.

Nadovezao se i na dnevni red sjednice objasnivši zašto Milanović nije podržao sudjelovanje Hrvatske unutar NSATO-a. 

"Hrvatska je lojalna i očekuje od svojih partnera da poštuje svoje obaveze. U okviru toga, predsjednik je dao suglasnost za povećanje prisutnosti hrvatskih pripadnika Oružanih snaga u zemljama koje su na granici NATO-a za 80 posto, ali zašto? Jer su oni saveznici. Međutim Ukrajina nije saveznik. U čemu bismo mi trebali slijediti saveznike? Mi smo lojalni, tu smo za primjerice Poljsku, to smo radili i radit ćemo", naglasio je.

Spomenuo je pritom i misiju Althea u BiH gdje je, rekao je, NATO "pokazao 'bezobrazluk'' jer Hrvati nisu smjeli ići. Vladi je pak poručio kako oni vode dio politike, ali ne cijelu, posebice kada je riječ o obrani.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.